caida bolsa

Els inversors han optat per recollir beneficis abans de la reunió del Banc Central Europeu (BCE). Quan falten dos dies per a l'esperada reunió del mes de desembre de l'autoritat monetària, les borses europees acaben en números vermells una sessió en què s'han mogut en un interval estret.

El selectiu espanyol, per la seva banda, acaba la sessió amb un retrocés del 0,07% i una cotització de 10.379,20 punts després de moure's entre els 10.344,90 i els 10.469,20 punts i anar de més a menys. D’altra banda, les borses europees baixen un 0,08% de mitjana. A Nova York, Wall Street cotitza amb pujades moderades. En tancar la sessió a Europa, el Dow Jones es revalora un 0,61%, l’S&P 500 puja un 0,57% i el Nasdaq guanya un 0,46%.

La jornada d'aquest dimarts es desenvolupa entre el tancament de mes d’ahir dilluns i la manca de dos dies per a la reunió del BCE, per a la qual hi ha altes expectatives de nous estímuls monetaris. No obstant això, al mercat també és latent el risc que Mario Draghi, president de l'autoritat monetària de la zona euro, decebi. «Ens aferrem a la nostra idea que el Consell del Govern decidirà estendre el termini del seu programa de compra d'actius i canviar alguns paràmetres perquè sigui més eficient i enfortir-lo amb vista al futur», assenyalen els analistes de Barclays, en una opinió generalitzada al mercat.

Així doncs, la previsió per a aquest mes de desembre és que el BCE flexibilitzi la seva política i que als Estats Units la Reserva Federal (Fed, per les sigles en anglès) l'endureixi, ja que el mercat descompta que el banc central presidit per Janet Yellen anunciarà la primera pujada de tipus des del 2006 el proper 16 de desembre. En aquest context, l'euro se situa prop de mínims anuals, encara que aquest dimarts rebota fins al nivell d'1,0613 dòlars. En les últimes setmanes també hi ha hagut una onada de compra de bons europeus que ha portat la rendibilitat fins a mínims històrics. En el cas d'Espanya, el bo a 10 anys cotitza al mercat secundari en l’1,490%, i la prima de risc cau un 7% durant la jornada, fins a 102,20 punts.

LA BANCA TIBA L'IBEX

Aquest dimarts s'han publicat els tests d'estrès a què es van sotmetre els bancs del Regne Unit. Els resultats han estat bons, la qual cosa porta l’FTSE 100 a liderar Europa amb un avanç del 0,62%, impulsat pel sector financer. En el conjunt dels parquets del Vell Continent, l’Stoxx Europe 600 Banks puja un 0,7% durant el dia, i a Espanya l'IBEX-35 Bancs es revalora un 0,68%.

Entre les entitats que han passat l'examen al Regne Unit hi ha Santander UK, filial de Santander, que tanca plana a l'IBEX amb guanys del 0,06%, mentre que l'altre gran banc espanyol, BBVA, puja una dècima.

No obstant això, els bancs mitjans lideren el selectiu. Banco Popular es dispara un 3,12% i és l'entitat més destacada. Els altres quatre valors que pugen més també són bancs: Bankinter (+2,12%), Sabadell (+1,89%), CaixaBank (+1,82%) i Bankia (+1,77%). Les pujades es produeixen en un dia en què Abengoa, que continua marcant l’actualitat empresarial a Espanya, assenyala com a culpables de la seva crisi el Govern i els bancs. Les accions de la multinacional sevillana es disparen un 42,33% aquest dimarts al mercat continu i pugen per tercera jornada consecutiva.

Al costat de les caigudes de l’IBEX, destaquen Abertis, amb un retrocés del 2,18%, i Indra, que baixa un 2,06%.

ECONOMIA

La jornada ha estat plena de referències econòmiques, amb bateria de PMI manufacturers arreu del món. A la Xina, la dada reflecteix una caiguda de l'activitat que ja anticipaven els experts: se situa en 49,6 punts, en comparació dels 49,8 previstos.

A Espanya, per la seva banda, l'estadística sorprèn a l'alça en situar-se en 53,1 punts al novembre, en comparació de la xifra de 51,7 que esperaven els experts.

Per al conjunt de la zona euro, la dada és de 52,8, en línia amb les expectatives. També s'ha publicat a l'àrea monetària la taxa d’atur, que a l'octubre es va situar en el 10,7%.

Als Estats Units, una de freda i una de calenta. L’ISM ha decebut i reflecteix la primera caiguda de l'activitat manufacturera dels últims tres anys, ja que la dada se situa en 48,6 punts al novembre, molt lluny dels 50,5 que projectava el consens d'analistes.

Per contra, la despesa en construcció va augmentar un 1% a l'octubre, el ritme de creixement més elevat des del 2006.

ANÀLISI TÈCNICA

«En el millor moment de la sessió d'aquest dimarts, l'IBEX-35 ha arribat a pujar un 0,80%. Però al final, ha passat el mateix de sempre: tanquem la sessió pràcticament plans, sense canvis», resumeix José María Rodríguez.

En realitat, continua, «fa més d’un mes que comentem el mateix, però al final el preu és qui mana, i aquest ens diu que encara no ha arribat el moment d'atrevir-nos a superar resistències. La pena d'aquest llarg lateral es diu “cost d'oportunitat”. És a dir, mentre que la resta d'Europa continua escalant posicions des de fa diverses setmanes, l’IBEX-35 s'ha quedat mirant com això passa», afegeix.

«I s'ha quedat mirant perquè, d'alguna manera, el sector que més pesa en el selectiu, el dels bancs, no acaba de despertar, igual que tampoc no ho fa a Europa (mesurat per l'índex SX7E). Fins que Banco Santander no salti per sobre del preu de 5,40 euros i almenys BBVA no tanqui el buit baixista de 8,12 euros, no tindrem senyals que aquest sector hagi despertat», conclou l'expert.

contador