bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol ha arribat a tocar els 9.000 punts, però finalment no ha aconseguit mantenir-los. Tanca una mica ressagat respecte a la resta de parquets europeus.

En concret, l'IBEX-35 ha acabat la sessió d’aquest dimarts amb una pujada de l'1,01% i una cotització de 8.971 punts, encara que s'ha quedat per darrere de la resta de borses europees. El millor de la sessió ha estat el DAX alemany, que ha rebotat més d'un 2%, mentre que l’Eurostoxx ha tancat amb una pujada de l'1,5%.

En el selectiu espanyol aquest dimarts la majoria de valors han acabat la sessió amb signe positiu, encara que el sector bancari ha acabat amb to mixt. La banca es troba a les portes d’encetar la seva temporada de resultats, que les entitats financeres ja han iniciat a l'altre costat de l'Atlàntic, on s'estan donant a conèixer resultats que, malgrat que reflecteixen una davallada dels beneficis, no són tan dolents com esperaven els experts.

Només Santander, BBVA i CaixaBank han acabat amb signe positiu una jornada en la qual s'ha sabut que la banca espanyola durà a terme la reducció de costos més important d'Europa. Segons un sondeig fet per EY (consultora anomenada anteriorment Ernst & Young), les intencions del sector passen per retallar costos a causa de la dificultat per generar ingressos amb els tipus del Banc Central Europeu (BCE) en mínims històrics (0,0%) i pels processos de digitalització que s'han posat en marxa en el sector.

Ara bé, els millors valors del selectiu espanyol han estat ArcelorMittal, Mapfre i Mediaset, amb pujades de més del 4%.

EL PROBLEMA DEL DÈFICIT

D'altra banda, el dèficit d'Espanya també ha centrat l'atenció dels inversors durant la jornada. Aquest dimarts esmorzàvem amb la notícia que el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, havia arribat a un acord amb el comissari europeu Pierre Moscovici per prorrogar almenys un any l'ajust del dèficit públic d'Espanya, un acord que podria ampliar-se fins i tot a dos anys en funció de les previsions que es coneguin els propers mesos.

No obstant això, Brussel·les no ha trigat a desmentir-ho. Concretament, ha estat el vicepresident de la Comissió Europea per a l'Euro, Valdis Dombrovskis, qui ha dit, quan li han preguntat sobre aquest tema, que «no hi ha cap decisió presa pel que fa a Espanya, Portugal ni cap altre estat membre», i ha avisat que «es prendran més endavant, al maig», quan es tinguin totes les dades sobre la taula.

Precisament De Guindos ha presentat aquest dimarts al Congrés dels Diputats el Programa d’estabilitat 2016-2019 que ha elaborat el Govern de Mariano Rajoy, en el qual es recullen les noves previsions macroeconòmiques. Entre aquestes, el dèficit, que, segons l'Executiu, se situarà a finals d'aquest any en el 3,6%, lluny del 2,8% acordat amb la UE.

I no només això, ja que el Govern ha anunciat que, en la nòmina del mes d'abril, tornarà el 50% restant de la paga extra del desembre del 2012 que va ser retirada als funcionaris. Aquesta mesura afectarà tots els funcionaris de l'Administració General de l'Estat i els del Ministeri de Justícia, i encara que els sindicats han celebrat la decisió, també n’han criticat l’«oportunisme», ja que arriba a les portes d'una possible campanya electoral davant la manca d'acord entre els partits per formar Govern.

La situació és tan delicada que fins i tot el rei, que la setmana que ve farà una nova ronda de consultes, ja es prepara per constatar el fracàs de les negociacions i per decretar la dissolució de les cambres i convocar noves eleccions per al dia 26 de juny.

I EL BENEFICI DE GOLDMAN S’HA ENFONSAT

Als EUA continua la temporada de resultats, i aquest dimarts ha estat el torn d’un altre banc. Els beneficis de Goldman Sachs es van enfonsar un 60% durant els tres primers mesos del 2016, fins a 1.140 milions de dòlars, o 2,68 dòlars per acció. Aquestes xifres contrasten amb les que va obtenir l'entitat durant el mateix període de l'any passat, en què va informar d'uns beneficis de 2.840 milions de dòlars, o 5,94 dòlars per acció.

Malgrat això, les dades presentades per l'entitat amb seu a Nova York són millors del que s’esperava, ja que el consens d'analistes consultats per Reuters preveia que la firma obtindria un guany de 2,45 dòlars per acció. A l’hora del tancament dels mercats europeus, els títols de Goldman Sachs pujaven un 2%.

A Espanya Enagás ha donat el tret de sortida a la temporada de resultats. Abans del toc de campana ha presentat els seus comptes trimestrals, amb un benefici després d'impostos per als tres primers mesos de l'any de 101,2 milions d'euros, un 0,5% més que en el mateix període de l'any passat, encara que les variables d'ingressos i EBITDA es redueixen d'un exercici a l’altre. Les accions de la companyia han tancat la sessió amb una pujada del 0,94%.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que, malgrat que «la sessió d’“anada i tornada” d'aquest dilluns anticipava continuïtat en les pujades després de la interessant reacció a l'alça des dels mínims marcats tan bon punt va començar la setmana», la veritat és que «el selectiu espanyol presenta senyals de feblesa respecte als seus veïns europeus».

En concret, ha explicat, «sembla que les borses del Vell Continent es mostren molt més fortes, especialment l'índex de la “locomotora europea”, el Dax. A priori tot apunta que més d’hora que tard els índexs europeus atacaran les importants resistències que presenten en els màxims del mes de març, si bé és cert que l'índex alemany les ha polvoritzat en la sessió d'aquest dimarts amb comoditat».

És per això que l'expert creu que «seria bo que, per creure'ns el moviment de ruptura de resistències, la resta d'índexs acabin imitant-lo en els propers dies. En el cas que ens ocupa, estaríem parlant del nivell de 9.217 punts. Superar-lo seria un primer senyal de fortalesa de debò, ja que només a partir d'aquest moment tindríem un primer màxim creixent, que és una cosa que no veiem des de fa aproximadament un any».

Així mateix, ha dit que en això hi tindrà molt a dir el preu del petroli, que a dia d'avui es continua mostrant molt fort. Tant és així que «des dels mínims de la sessió d'aquest dilluns, quan “presumptament” el cru queia després de la decisió de l'OPEP a Doha aquest diumenge de no congelar la producció, l’“or negre” acumula una pujada propera al 12%». De fet, ha dit Rodríguez, en aquest moment el barril de petroli tipus West Texas, de referència als EUA, cotitza en màxims anuals, prop de 43 dòlars per barril i molt per sobre dels nivells de preus previs a la reunió de l'OPEP. «Sense cap tipus de dubte, les pujades del cru estan servint de combustible per a les borses.»

contador