trump china eeuu portada buena

El president nord-americà, Donald Trump, va acusar aquest dimecres la Xina d'estar-se immiscint les eleccions per renovar la Cambra de Representants i un terç del Senat, conegudes popularment com 'midterms'.

"La Xina ha estat intentant interferir en les nostres pròximes eleccions" del 6 de novembre "contra la meva Administració", va sostenir Trump durant la seva intervenció en una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU per parlar de la no proliferació i l'Iran.

"No volen que jo o nosaltres guanyem perquè soc el primer president que ha reptat la Xina en matèria comercial", va sostenir Trump, en referència al Partit Republicà, que busca mantenir el control que té sobre les dues cambres del Congrés. "No volem que interfereixin en les nostres pròximes eleccions", va afegir, sense oferir cap prova de l'eventual ingerència xinesa.

A la seva sortida de la reunió i preguntat per les seves acusacions contra la Xina, Trump va assegurar a la premsa que hi ha "moltes proves" d'aquesta ingerència, encara que no va entrar en detalls.

"Els agradaria veure que no guanyo perquè aquesta és la primera vegada que se'ls fa front en comerç", va insistir, segons Reuters. "I estem guanyant i estem guanyant en gran i ells no poden implicar-se en les nostres eleccions", va afegir.

En resposta a les acusacions de Trump, el ministre d'Exteriors xinès, Wang Yi, va recalcar que Pequín "no ha interferit ni interferirà en els assumptes interns de cap país".

"Ens neguem a acceptar unes acusacions injustificades contra la Xina", va dir, en declaracions davant el Consell de Seguretat de Nacions Unides, segons va recollir l'agència britànica de notícies Reuters.

El president nord-americà ja havia assenyalat a la Xina fa uns dies en una sèrie de missatges a Twitter. Llavors, va escriure que la Xina estava intentant "activament influir i canviar les eleccions" nord-americanes "atacant" agricultors i treballadors de la indústria com a represàlia per la seva "lleialtat" política.

"El que la Xina no entén és que aquestes persones són grans patriotes i comprenen que la Xina s'ha aprofitat dels Estats Units a nivell comercial durant molts anys", va afirmar.

"També saben que soc l'únic que sap com parar-lo. Hi haurà una represàlia econòmica gran i ràpida contra la Xina si els nostres agricultors, ramaders i treballadors de la indústria són atacats", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador