inflacion portada bandera eeuu

El deflactor de consum privat PCE als Estats Units ha caigut el setembre fins al 3,4% en taxa interanual, després de tancar l'agost al 3,5%, encara que la dada ha estat revisada a la baixa en una dècima, segons les dades publicades aquest divendres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç dels Estats Units. Pel que fa a la inflació subjacent, ha caigut fins al 3,7%, una dècima per sota del registre del mes anterior. Els dos moviments s'han ubicat en línia amb el que esperava el consens.

En termes mensuals, l'avanç ha estat del 0,4% per a l'índex general, el mateix ritme que va créixer l'agost. La taxa subjacent, per part seva, ha accelerat el seu avanç fins al 0,3%, després de pujar un 0,1% el mes anterior. El setembre, els preus dels aliments van augmentar un 0,3% mentre que l'índex de l'energia es va incrementar un 1,7%.

Els béns es van encarir un 0,2% el novè mes de l'any, mentre que el cost dels serveis va créixer el 0,5%. A la comparativa interanual, s'ha registrat un ascens del 0,9% per als béns, i un augment del 4,7% en el cas dels serveis.

A més, els ingressos personals van pujar un 0,3% (77.800 milions de dòlars) el setembre i els ingressos personals disponibles van augmentar un 0,3% (56.100 milions). Per la seva banda, les despeses de consum personal van enfilar-se un 0,7% (138.700 milions).

Els analistes d'Oxford Economics subratllen que aquestes dades reflecteixen “la rigidesa de la inflació dels serveis bàsics, que encara és massa forta per ser consistent amb una inflació que retrocedeix a l'objectiu del 2% de la Reserva Federal”.

"Si bé estimem que encara queda un excés d'estalvi considerable com a resultat de la pandèmia, que ara es concentra principalment entre les llars de majors ingressos i sembla ser tractat cada vegada més com a riquesa, per la qual cosa esperem que l'impuls a la despesa derivada de un menor estalvi disminueixi a partir d'aquí", afegeixen.

Des de Pantheon Macroeconomics apunten que “la tendència subjacent a la inflació bàsica dels serveis s'està desaccelerant, i ho farà encara més si continua la desacceleració del creixement dels salaris, com ho suggereixen fortament la caiguda de la taxa d'abandonaments i les enquestes empresarials".

"Tot i així, les xifres bàsiques del PCE de serveis encara no són prou bones perquè la Reserva Federal canti victòria, i per això la reunió del FOMC de la setmana que ve portarà més del mateix missatge: la caiguda de la inflació és benvinguda però encara no definitiva, el 'reequilibri' del mercat laboral és incomplet, la Reserva Federal encara veu riscos d'inflació a l'alça, i per això les taxes es mantindran sense canvis, però encara podrien tornar a pujar més endavant", conclouen.

Noticias relacionadas

contador