inflacion portada bandera eeuu

El deflactor de consum privat PCE als Estats Units ha baixat al desembre fins al 5,0% en taxa interanual, després de tancar el novembre al 5,5%, segons les dades publicades aquest divendres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç nord-americà. Pel que fa a la inflació subjacent, ha caigut fins al 4,4%, tres dècimes per sota del registre del novembre, en línia amb allò previst.

Durant els dotze últims mesos, els preus dels béns van augmentar un 4,6%, mentre que els serveis van incrementar un 5,2% el cost. L'alça als aliments va ser de l'11,2% i els preus de l'energia van pujar un 6,9%.

En termes mensuals, l'índex general va augmentar un 0,1%, mentre que el subjacent, que exclou els aliments i l'energia per calcular-lo, va créixer un 0,3%. El PCE subjacent és un dels indicadors favorits de la Reserva Federal (Fed), i dels que més influeixen sobre les decisions en política monetària.

Els preus dels béns van disminuir un 0,7% en comparació amb el nivell del novembre, mentre que els serveis es van encarir un 0,5%. Els preus dels aliments van augmentar un 0,2% i el cost de l'energia va caure el 5,1%.

Els analistes d'Oxford Economics consideren que "la inflació es refredarà, però romandrà molt per sobre del nivell de comoditat de la Fed", i per això veuen "molt probable que s'endureixin més les polítiques monetàries a la reunió de la setmana que ve".

"De cara al futur, les condicions econòmiques es deterioraran a mesura que la política monetària estricta i les condicions financeres més estrictes en relació amb els darrers anys frenin l'activitat econòmica. La recessió que s'acosta serà lleu, amb una pèrdua del PIB estimada a al voltant de l'1%", afegeixen.

Des de Pantheon Macroeconomics asseguren que "la desacceleració de la inflació subjacent en aquest punt es deu en gran part a la millora de les cadenes de subministrament, més que a l'impacte de l'enduriment de la Reserva Federal; això funcionarà més tard".

"Creiem que la Fed ha fet prou i mantenim l'esperança que la pujada de 25 punts bàsics de la setmana que ve sigui l'última", destaquen.

INGRESSOS I DESPESES PERSONALS

A més, els ingressos personals van augmentar fins als 49.500 milions de dòlars (+0,2%) al desembre, i l'ingrés personal disponible va créixer fins als 49.200 milions (+0,3%). Per la seva banda, les despeses de consum personal van disminuir fins als 41.600 milions, xifra que suposa una caiguda del 0,2%.

L'augment dels ingressos va reflectir principalment pujades a les remuneracions, amb alces als sous privats tant a les indústries del sector serveis com a les productores de béns, i als ingressos dels propietaris, amb un augment en l'ingrés no agrícola que va ser compensat en part per una disminució a l'ingrés agrícola.

En aquest sentit, des d'Oxford Economics subratllen que "els crits a un consumidor més feble han ressonat en va en els darrers mesos, però les últimes dades ofereixen un dels primers senyals tangibles que el motor principal de l'economia s'està desaccelerant".

"De cara al futur, un mercat laboral que es refreda, un matalàs d'estalvis esgotat i una disposició menor a dependre de les targetes de crèdit en un entorn d'alta inflació faran que els consumidors retrocedeixin. La inflació s'està refredant, però creiem que els guanys d'ingressos es desacceleraran més ràpidament que els preus al consumidor, desafiant el poder adquisitiu real", conclouen.

Noticias relacionadas

contador