ep el presidente de estados unidos donald trump
Mick Tsikas/AAP/dpa

La Casa Blanca ha anunciat formalment aquest dimarts que no cooperarà amb les investigacions de cara a la possible obertura d'un procés de destitució parlamentària (impeachment) contra el president del país, Donald Trump.

Pat Cipollone, un dels advocats de la Casa Blanca, ha sostingut en una carta enviada a la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, i els presidents dels comitès que encapçalen les indagacions, que l'investigació "ha estat dissenyada i aplicada d'una manera que viola la imparcialitat fonamental i el procés degut, tal com contempla la Constitució".

Així mateix, ha ressaltat que l'investigació, que ha titllat d'"il·legítima" és "invàlida" pel fet que no hi ha hagut una votació per a la seva obertura, alhora que ha argumentat que el seu propòsit és "influir en les eleccions" presidencials de 2020.

"Mai a la nostra història ha portat la Cambra de Representants, sota el control de qualsevol partit polític, el poble nord-americà pel perillós camí que semblen decidits a seguir", ha criticat.

Així, ha manifestat que "atès que la investigació manca de qualsevol fonament constitucional, de qualsevol pretensió d'imparcialitat o ni tan sols té les proteccions més elementals del degut procés, no es pot esperar que l'Executiu hi participi".

Cipollone ha argumentat que "participar en aquesta investigació sota l'actual postura inconstitucional infligiria un dany constitucional durador a l'Executiu i un dany durador a la separació de poders, el president no té una altra opció que no participar-hi".

"En línia amb els deures del president dels Estats Units, i en particular la seva obligació de preservar els drets dels futurs ocupants de la seva oficina, Trump no pot permetre que la seva Administració participi en aquesta investigació partidista sota aquestes circumstàncies", ha afegit.

"El president no pot permetre que els seus procediments, constitucionalment il·legítims, el distreguin a ell i els que treballen a l'Executiu del seu treball en nom del poble nord-americà", ha dit.

D'aquesta manera, ha recalcat que "el president té un país per liderar". "El poble nord-americà el va elegir per fer aquesta feina i ell segueix centrat en complir les seves promeses al poble nord-americà", ha assenyalat.

"VIOLACIÓ" DELS DRETS DE TRUMP

Concretament, ha criticat que els procediments "neguen al president el dret de contrainterrogar testimonis, trucar a testimonis, rebre transcripcions dels testimonis, accedir a les proves, tenir un advocat present i molts altres drets bàsics garantits a tots els nord-americans".

"Han portat els seus procediments en secret. Han violat les llibertats civils i la separació de poders en amenaçar funcionaris de l'Executiu en afirmar que buscaran castigar aquells que exerceixin els seus drets constitucionals i prerrogatives fonamentals", ha agregat.

"Dit de manera senzilla, busquen anul·lar els resultats de les eleccions de 2016 i deixar el poble nord-americà sense el president que van triar lliurement", i alhora ha subratllat que "molts demòcrates semblen considerar l'impeachment no només com un mitjà de fer marxa enrere en els resultats democràtics de les últimes eleccions, sinó com una estratègia per influir en les pròximes, que estan a un any".

Cipollone ha recordat, a més, que el mandatari "va donar el pas sense precedents de donar al públic transparència en desclassificar i publicar la seva trucada amb Zelenski" i ha apuntat que la transcripció "estableix clarament que la trucada va ser totalment apropiada i que no hi ha fonament per a la investigació".

"El fet que no hi va haver res erroni en aquesta trucada va ser confirmat de forma poderosa amb la decisió de (president de la Comissió d'Intel·ligència de la Cambra de Representants, Adam) Schiff de crear una versió falsa de la trucada i llegir-la al poble nord-americà en una vista del Congrés, sense dir que se l'estava inventant".

En aquest sentit, ha afirmat, a més, que "ha sortit recentment a la llum que l'alertador va tenir contacte amb l'oficina de Schiff abans de presentar la demanda" i ha puntualitzat que "Trump i la seva Administració rebutja els esforços anticonstitucionals i infundats per revertir el procés democràtic".

Noticias relacionadas

contador