harker fed

El president de la Reserva Federal de Filadèlfia, Patrick Harker, ha assegurat aquest dijous que, segons la seva opinió, les pujades de 75 punts bàsics per part de la Fed en els tipus d'interès han acabat, i considera que d'ara endavant seran "apropiades" les de 25 punts bàsics, per assolir un nivell d'enduriment monetari que serà "prou restrictiu" en algun moment d'aquest any en el seu objectiu de tornar la inflació a la meta del 2%.

"Espero que augmentem les taxes unes quantes vegades més aquest any, encara que, al meu entendre, els dies en què les pujàvem 75 punts bàsics cada vegada segurament han passat. Al meu entendre, els augments de 25 punts bàsics seran apropiats en el futur", ha assegurat Harker en una intervenció a Malvern (Pennsilvània)

A més, ha subratllat que l'objectiu de la Fed "és desaccelerar l'economia modestament i alinear la demanda amb l'oferta", fet que s'inclina més cap a un aterratge suau de l'activitat nord-americana.

"Òbviament, la Reserva Federal no pot solucionar problemes com els de la cadena de subministrament o una escassetat endèmica de treballadors, encara que sembla que aquests problemes finalment s'estan alleujant una mica. Però podem afectar la demanda fent que sigui més car demanar diners prestats", ha afegit.

Segons les seves paraules, ja s'estan veient "senyals inequívocs d'una desacceleració a les parts de l'economia més sensibles a les taxes d'interès, com ara l'habitatge".

Tot i això, troba "encoratjador" que, a l'actual context d'augment de taxes d'interès i desacceleració gradual de la inflació, "l'economia nacional es manté relativament saludable en general".

"En parts del 2022, l'economia va créixer modestament fins i tot quan estàvem ajustant substancialment la política monetària. Encara que la inflació és forta, molts nord-americans segueixen gastant, fins i tot si tiren els seus estalvis per fer-ho", ha manifestat.

Harker també ha posat el focus a "la recuperació saludable en aquells sectors que van patir més durant la pandèmia, com l'oci i l'hostaleria, mentre que alguns sectors que van acumular llibres de comandes saludables com la fabricació s'estan refredant una mica".

"Segueixo preocupat pels béns arrels comercials, ja que l'adopció de la feina remota i híbrida està disminuint clarament la demanda d'espai per a oficines als districtes comercials centrals i els parcs d'oficines suburbans", ha valorat.

De cara al futur, espera que "amb la política monetària fent la seva feina, les cadenes de subministrament sanant i l'excés de demanda escorrent-se", la inflació subjacent baixi fins a "al voltant del 3,5% aquest any", una taxa que segueix "molt per sobre" de l'objectiu del 2%, tot i que indicaria "un clar moviment en la direcció correcta". El seu pronòstic inclou un descens al 2,5% el 2024, per després tocar el 2% el 2025.

"El creixement del PIB serà modest, però no pronostico una recessió. Els mercats laborals simplement estan massa calents per indicar una recessió significativa en aquest moment. Espero un creixement del PIB real al voltant de l'1% aquest any abans de tornar a pujar a la tendència de creixement del voltant del 2% el 2024 i 2025", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador