ep archivo   el presidente de estados unidos joe biden
ADAM SCHULTZ, CASA BLANCA - Archivo

La inflació es desaccelera segons el previst als Estats Units. L'Índex de Preus al Consum (IPC) s'ha situat al desembre al 6,5% en taxa interanual, enfront del 7,1% registrat al novembre, segons les dades publicades aquest dijous per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada, a més a més, s'ha situat en línia amb les expectatives del mercat.

Aquest descens de l'índex anual suposa la sisena caiguda consecutiva, després que l'indicador toqués el punt màxim al juny, quan es va ubicar al 9,1%.

Pel que fa a la inflació subjacent, que exclou el preu de l'energia i dels aliments frescos, ha caigut en taxa interanual fins al 5,7%, també en línia amb el que s'esperava, després de tocar el 6% en novembre. En termes mensuals, l'augment va ser de 0,3%, també anticipat pel consens.

L'índex d'energia va augmentar un 7,3% als 12 mesos que van acabar el desembre, i l'índex d'aliments va augmentar un 10,4% a darrer any, si bé els dos indicadors van experimentar descensos en la taxa interanual en comparació amb les dades del novembre.

L'índex d'aliments a la llar va augmentar un 11,8% als darrers 12 mesos, mentre que el de cereals i fleca va créixer un 16,1% durant l'any. Els principals grups d'aliments restants de les botigues de queviures van registrar augments que van del 7,7% (carns, aus, peix i ous) al 15,3% (làctics i productes afins).

L'Índex de Preus al Consumidor va disminuir el 0,1% al desembre en taxa mensual, després d'augmentar el 0,1% al novembre. Aquesta contracció en termes mensuals ha sorprès molts dels analistes més importants, que anticipaven un resultat pla, encara que d'altres, com els de Pimco, s'havien decantat per la contracció que finalment s'ha produït.

Segons l'Oficina d'Estadístiques Laborals, el preu de la gasolina va ser, "amb diferència", el que més va contribuir a la disminució mensual de l'índex general, ja que va compensar i va superar els augments registrats als índexs d'habitatge.

L'índex d'energia va caure un 4,5% al desembre després de baixar un 1,6% al novembre, amb un preu de la gasolina que va disminuir un 9,4% durant el mes, després d'una reducció del 2,0% a novembre. L'índex d'aliments va augmentar el 0,3% durant el mes, amb els aliments de la llar creixent un 0,2%.

Els índexs que van augmentar al desembre inclouen l'habitatge, els béns de la llar i els índexs d'operacions, assegurances de vehicles motoritzats, recreació i peces de vestir. Els preus dels cotxes usats i els camions i les tarifes aèries van estar entre els que van disminuir durant el mes.

L'OPINIÓ DELS EXPERTS

Per Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade, “la inflació dels EUA està en línia amb les expectatives. Encara que aquesta és una bona notícia, els actors del mercat han estat esperant que el número mostri una mica més de millora i això ha fet que les apostes alcistes del dòlar tornin al mercat”.

"No obstant, per qualsevol mètrica, aquest nombre és molt millor que la lectura anterior i la inflació s'està movent a la direcció correcta, cosa que hauria de mantenir una mica de pressió sobre la Reserva Federal", afegeix.

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, considera que la dada "és una bona notícia i marca la sisena caiguda consecutiva a la inflació anual des del pic del juny del 2022".

Tot i això, afegeix que "la direcció del viatge és una bona notícia, però de magnitud insuficient per desviar la Fed i Jerome Powell de la seva postura agressiva".

"Això és interessant perquè els preus de mercat impliquen una diminuta probabilitat del 30% que la Fed pugi més d'un quart de punt a la reunió del febrer. Això no concorda amb els comentaris dels membres del comitè de la Fed sobre la càrrega anticipada dels augments de taxes restants i les indicacions que la taxa terminal bé es podria establir per sobre del 5%", valora.

Per la seva banda, Srijan Katyal, director global de serveis d'estratègia i comerç d'ADSS, assegura que les dades del desembre "mostren que l'agressiva política monetària de la Fed continua alentint la inflació. La reculada des d'un màxim de 40 anys per sobre del 9% és certament una bona notícia tant per als mercats com per als consumidors”.

"Això aviva encara més l'especulació que la Reserva Federal reduirà el ritme de pujades de tipus d'interès, encara que queda per veure si el ritme actual de pujades de tipus dominarà la inflació fins al seu objectiu del 2%, o potser resulti en una sobrecorrecció. El calibratge serà clau, cosa que significa que un augment de 25 punts bàsics és un resultat probable de la reunió del febrer de la Fed", ha valorat.

EL MERCAT LABORAL

Aquest dijous s'han publicat també les peticions de desocupació de la setmana que va finalitzar el 7 de gener, en què es va registrar un descens fins a les 205.000, després de les 206.000 de la setmana prèvia, una dada que ha estat revisada a l'alça des de les 204.000 publicades inicialment. Tot i això, la dada s'ha quedat per sota de les prediccions del consens, que apuntaven a un augment fins a les 215.000.

La taxa d'atur assegurada ajustada estacionalment va ser de l'1,1% per a la setmana que va finalitzar el 31 de desembre, taxa que suposa una disminució de 0,1 punts percentuals respecte a la taxa de la setmana anterior.

Els analistes d'Oxford Economics subratllen que "el baix nivell de nous reclams és un recordatori que els ocupadors en general encara no estan acomiadant una gran quantitat de treballadors".

"En general, les dades de reclams són consistents amb un mercat laboral i pressions salarials que encara són massa estrictes per a la Fed i la deixen en camí d'augmentar encara més les taxes el 2023. La nostra previsió assumeix una pujada més de 25 punts bàsics, que arribarà a la reunió de l'1 de febrer, però veiem que els riscos s'inclinen cap a augments de taxes addicionals", afegeixen.

contador