inflacion portada bandera eeuu

L'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç dels Estats Units ha revisat a la baixa el creixement del PIB del quart trimestre del 2022 fins al 2,7%, després d'una primera estimació de l'indicador que havia donat un increment del 2,9%. Això implica que l'economia nord-americana creix a un ritme menor en comparació amb tercer trimestre, quan el producte va augmentar un 3,2%.

Aquesta nova estimació del PIB, que es realitza amb "dades més completes que les disponibles per a l'avenç", respon a "una revisió a la baixa de la despesa del consumidor que va ser compensada en part per una revisió a l'alça de la inversió fixa no residencial". A més, les importacions, que són una resta al càlcul del PIB, van ser revisades a l'alça.

El creixement de l'economia nord-americana a l'últim trimestre del 2022 va reflectir augments en la inversió privada en inventari, la despesa del consumidor, la inversió fixa no residencial, la despesa del govern federal i la despesa del govern estatal i local que van ser parcialment compensats. ​per disminucions en la inversió fixa residencial i les exportacions.

L'augment de la inversió en inventaris privats va estar liderat per la indústria manufacturera (principalment productes derivats del petroli i el carbó), així com per la mineria, els serveis públics i les indústries de la construcció (encapçalades pels serveis públics).

Per la seva banda, la pujada a la despesa de consum va reflectir un augment en els serveis que va ser parcialment compensat per una disminució en els béns. Dins dels serveis, l'augment va estar liderat per l'atenció de la salut i per l'habitatge i els serveis públics.

Pel que fa a la inversió fixa no residencial, els augments en productes de propietat intel·lectual (principalment programari) i estructures van ser parcialment compensats per una disminució en els equips.

Dins la despesa del govern federal, l'increment va estar liderat per la despesa no relacionada amb la defensa. L'augment de la despesa del govern estatal i local va reflectir principalment una pujada en la compensació dels treballadors del govern estatal i local.

Les caigudes en la inversió fixa residencial van estar liderades per la construcció d'habitatges unifamiliars nous i les comissions dels corredors.

Els analistes d'Oxford Economics destaquen que "la segona estimació del PIB del quart trimestre del 2022 no va pintar una imatge significativament diferent de l'economia que la primera estimació", per la qual cosa mantenen la previsió de recessió per "al proper trimestre, provocada per les pujades de tipus de la Fed i el passat enduriment de les condicions financeres, i que serà lleu en comparació amb recessions anteriors”.

"Si bé seguim pronosticant una recessió, veiem riscos que pugui començar més tard del que esperem actualment. El lot de dades mensuals disponibles fins ara per al 2023, encara que està contaminat per problemes d'ajust estacional i idiosincràsies relacionades amb el clima", mostra que l'economia dels EUA manté un impuls positiu, anticipem que les dades econòmiques seran més pessimistes en el futur.

contador