chuck schumer

El líder dels demòcrates al Senat, Chuck Schumer, ha anunciat l'acord del seu partit amb els republicans per pujar el límit de deute nord-americà a curt termini i evitar l'impagament de les seves obligacions, cosa que podria haver tingut greus conseqüències.

"Hem arribat a un acord per ampliar el sostre del deute fins a principis de desembre, i tenim l'esperança que puguem aconseguir-ho tan aviat com avui", han estat les seves paraules a la cambra aquest dijous.

El pacte arriba tan sols un dia després que els republicans, amb Mitch McConnell al capdavant, fessin la seva oferta referent a això per elevar el límit prou com perquè el Tresor pogués fer front a les seves obligacions fins a final d'any. "Per protegir el poble nord-americà d'una crisi a curt termini creada pels demòcrates, també permetrem que els demòcrates utilitzin els procediments normals per aprovar una extensió del sostre de deute d'emergència per una suma que cobreixi els nivells de despesa actuals fins al desembre", va dir ahir en un breu comunicat al Twitter.

D'aquesta manera, es torna a salvar 'in extremis' de nou el Govern federal. Fa una setmana els demòcrates van aconseguir convèncer 15 republicans per tirar endavant el projecte de llei d'assignacions a curt termini que va evitar el tancament de l'Executiu fins al 3 de desembre. Ara també s'ajorna fins a l'últim mes de l'any la pujada del sostre de deute.

Janet Yellen, secretària del Tresor, havia advertit en diverses ocasions que l'impagament de les obligacions tindria conseqüències "catastròfiques" i que no tenir la possibilitat d'endeutar-se més podria derivar-se en una recessió, tal com va comentar en una entrevista a Squark Box de CNBC. De fet, la mandatària havia posat el 18 d'octubre com a data límit a partir de la qual la seva institució hauria esgotat els recursos extraordinaris que havien posat en marxa per tenir liquiditat.

L'acord encara no ha estat aprovat al Senat, però tot apunta, després dels anuncis dels polítics d'un bàndol i de l'altre, que donaran llum verda quan es produeixi la votació.

Noticias relacionadas

contador