• A final de la dècada, podrà tornar a guanyar quota de mercat, segons Goldman Sachs
  • El banc anticipa un excés d'oferta fins el 2019 que s'anirà reduint el 2020
cbpetroleo724

L'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) haurà de tornar a retallar el seu bombament de cru si vol equilibrar l'oferta i augmentar el preu de l’'or negre'. És l'opinió dels experts de Goldman Sachs, que consideren que el càrtel es veurà obligat a prendre aquesta mesura per contrarestar l'augment de la producció als Estats Units.

Segons el banc nord-americà, l'OPEP té actualment la "major necessitat de preus dins de la indústria". Segons els seus càlculs, entre 2011 i 2014, els països del càrtel podien equilibrar els seus pressupostos amb preus entre 10 i 40 dòlars més baixos per barril enfront de les petrolieres. Però en l'actualitat, l'OPEP necessita preus entre 10 i 20 dòlars més alts que la indústria.

"Aquesta inversió del posicionament és un fort incentiu, al nostre parer, perquè l'OPEP suporti el preu del petroli i esperi fins al final de la dècada per tornar a guanyar quota de mercat, quan la producció de països externs a l'organització comenci a suavitzar", afirmen aquests experts, segons els quals "una altra retallada de producció donaria sentit" als ja realitzats i compromesos fins al març de 2018.

Goldman calcula que les retallades anunciats seran reemplaçats en un termini de "6 a 12 mesos" pels productors no convencionals als Estats Units de petroli d'esquist (shale oil). No obstant això, anticipa que aquests productors no podran augmentar el nivell actual d'activitat a causa del "coll d'ampolla" que suposa la finalització dels jaciments i el fet que molts projectes estiguin basats en preus de 50 - 55 dòlars per barril. "En aquest punt, una nova retallada de producció pot tenir l'efecte que no va tenir el primer", assenyala el banc nord-americà.

Una segona retallada tindria un efecte positiu més durador sobre el preu del petroli que l'anunciat al novembre i estès fins al maig, afirma Goldman

I és que Goldman anticipa abundància en la producció dels països externs a l'OPEP a curt termini (1 - 2 anys), però espera que se suavitzi a partir del 2020 per diversos factors. En primer lloc, els productors d'esquist poden augmentar el bombament de cru després d'un període de dos anys de baixa activitat. En segon lloc, el creixement dels grans projectes de llarg termini en països de l'OPEP serà molt alt durant els pròxims dotze mesos i cristal·litzarà al final de la dècada amb la seva posada en marxa.

Finalment, les interrupcions en el subministrament mundial es troben en el nivell més baix dels últims anys i la producció a Líbia, Nigèria i el Canadà s'està recuperant. "Aquests factors garanteixen un excés d'oferta a curt termini, però generaran tensions a partir del 2020", assenyalen aquests experts.

Segons Goldman, l'OPEP ha perdut "el seu poder de preus a curt termini" i això seguirà així mentre els productors d'esquist tinguin capacitat disponible per seguir bombant cru. En aquest escenari, tot i que l'OPEP ha retirat 1,2 milions de barrils del mercat, l'esquist dels EUA ha estat capaç de reemplaçar-los en un termini de 12 mesos.

Però en l'escenari actual, aquests productors americans no podrien cobrir una altra retallada addicional de l'OPEP. "Per tant, una segona retallada tindria un efecte positiu més durador sobre el preu del petroli que l'anunciat al novembre i estès fins al maig", afirma Goldman.

L'estratègia del càrtel a partir de 2019 - 2020 serà diferent, ja que l'entrada en funcionament dels grans projectes en desenvolupament i la menor producció prevista des dels EUA permetrà a l'organització tornar a guanyar quota de mercat, augmentar el seu bombament i desenvolupar nous projectes, segons conclouen des del banc nord-americà.

ELS ANALISTES REDUEIXEN LES SEVES PREVISIONS

Fa una setmana, els experts de Macquarie van retallar les seves previsions per al petroli Brent. "Els nostres nous objectius per als preus mitjans del Brent són 54,15 dòlars durant el segon semestre de 2017. Mentre que estimem que el 2018 se situï als 49,33 dòlars i als 52,75 dòlars el 2019, respectivament. Les nostres anàlisis indiquen que hi haurà massa petroli produït, carregat i comercialitzat a tot el món fins al 2020", han assenyalat.

Aquests analistes han afegit que l'OPEP té poques opcions. "La opció 1 és mantenir les retallades fins al 2019 i donar temps al fet que la demanda creixi i la producció d'EUA s'alenteixi. L'opció 2 és aturar les retallades immediatament. L'estratègia actual és probablement la pitjor. La realitat és que fins i tot la més òptima de les estratègies potencials de l'OPEP probablement no funcionarà", van assegurar aquests analistes.

També fa escassos dies, els experts de Barclays van retallar les seves estimacions per al cru Brent el 2017 fins a 52 dòlars per barril des dels anteriors $57. A més, van reduir la seva previsió per al preu del Brent el 2018 fins als 57 dòlars des de la seva anterior previsió de $67.

"Tot i que la forta caiguda d'inventaris prevista per al segon semestre pot donar suport a un ral·li de curt termini, la previsió per 2018 s'ha deteriorat a causa de la continua fortalesa del subministrament als EUA i en la previsió que l'OPEP retiri les seves actuals retallades", compromesos fins al març de 2018, van afirmar des del banc britànic.

Noticias relacionadas

contador