opep 20170912161032

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP, per les sigles en anglès) i els seus aliats han decidit cancel·lar la seva reunió d'abril a causa de les "incerteses crítiques" del mercat del cru a nivell mundial, de manera que el càrtel no prendrà cap decisió referent a l'extensió de l'acord de retallada fins al mes de maig, segons ha informat en un comunicat.

Durant el mes de febrer, el nivell de conformitat amb la retallada de la producció es va situar al 90%, percentatge que equival a un increment de set punts percentuals respecte al gener, d'acord a les dades del comitè de supervisió ministerial conjunt (JMMC, per les sigles en anglès), un organisme compost per alguns països de l'OPEP i els seus aliats per monitoritzar l'evolució de l'acord.

Tot i el nivell de compliment, el càrtel ha alertat que hi ha "incerteses crítiques al voltant del mercat mundial de petroli", davant la qual cosa ha recordat a tots els països signants de l'acord de retallada a la producció que tenen la "responsabilitat compartida" de "restaurar" l'estabilitat del mercat.

"La nostra experiència ens diu que cada vegada que traiem les mans del volant, encara que sigui per curts períodes de temps, el mercat troba formes de desviar-se ràpidament i, un cop que això passa, és molt més difícil tornar a canalitzar-lo", ha postil·lat el ministre d'Energia, Indústria i Recursos Minerals d'Aràbia Saudita i president del JMMC, Khalid Al Falih.

Tots els països signants de l'acord han assegurat que durant els pròxims mesos "excediran" els paràmetres voluntaris de producció. Del pacte de retallada estan exempts Veneçuela, Iran i Líbia, a causa dels seus problemes interns i polítics que afecten el bombament.

D'aquesta manera, l'OPEP i els seus aliats han subratllat que "és improbable que canviïn els fonamentals del mercat durant els dos pròxims mesos", per la qual cosa ha cancel·lat la reunió d'abril. En el seu lloc, els països del càrtel es reuniran el maig a la ciutat de Yeda (Aràbia Saudita) per adoptar una decisió formal sobre la possible extensió de l'acord de retallada de la producció de cru a la segona meitat de 2019.

Després de donar a conèixer al mercat la suspensió de la reunió d'abril, el preu del barril de Brent, de referència per a Europa, manté avenços de mig punt percentual.

Noticias relacionadas

contador