livre-sterling-monnaie-britannique-banque-d-angleterre-boris-johnson-brexit-maire-de-londres-sortie-de-l-union-europeenne-royaume-uni-grande-bretagne-finance-city

Els renovats temors que el procés del Brexit acabi amb un divorci sense acord sota el mandat de Boris Johnson han exacerbat l'agonia de la lliura, que està a punt de superar els seus mínims de 28 mesos al voltant dels 1,21 dòlars. Després de recalar en el seu pitjor canvi des de març de 2017, la divisa rebota modestament fins als 1,2140 dòlars, però acumula un declivi del 5% en poc més d'un mes. Contra l'euro, es canvia també de mans a nivells no vistos des de setembre de 2017, a les 0,9122 lliures.

Aquest dilluns, la moneda va protagonitzar la seva pitjor caiguda en un dia contra el dòlar des del mes de novembre, mentre els inversors descompten que el país arribi al 31 d'octubre, data en què es compleix la pròrroga del Brexit acordada amb la Unió Europea, sense que hagi aconseguit un acord de retirada. Així mateix, els experts també indiquen que els operadors es preparen per a unes eleccions anticipades.

Els analistes també adverteixen que les recents caigudes no són res comparat amb la depreciació que està per arribar, ja que el mercat ha començat a fer-se la idea que el Brexit dur és una possibilitat amb l'alcalde de Londres als comandaments. Les recents caigudes han arrencat quan els operadors "han començat a caure en el compte que el Brexit dur està lluny d'haver estat descomptat", expliquen analistes de Milenium Global Investments.

Les vendes s'han incrementat després que Johnson hagi llançat un nou desafiament als líders europeus, amb els qui ha dit que no pensa reunir-se tret que estiguin disposats a renegociar el Brexit. Així mateix, el govern de Londres ha incrementat els seus preparatius per a un escenari de 'no acord'.

"La sorpresa és que als mercats els hagi portat tant de temps adonar-se que el 'Brexit dur' és una possibilitat real, atès que l'única forma d'evitar-ho en aquesta etapa tardana és revocar l'article 50 o esperar que la UE atorgui una extensió", explica per la seva banda Michael Hewson, analista de CMC Markets. "La música al voltant del Brexit certament ha canviat durant l'última setmana més o menys, juntament amb el to del missatge del govern britànic, que s'ha tornat molt més intransigent, en comparació amb el to més obedient del règim de l'exprimera ministra, Theresa May, que ara sembla un record llunyà", afegeix l'expert.

A les tribulacions de la lliura se suma la possibilitat que hi hagi una nova convocatòria a les urnes. El Partit Conservador ha augmentat en les enquestes d'opinió des que Johnson es va convertir en líder, segons YouGov, que va mostrar un suport als 'tories' el 31%, molt per sobre de l'opositor Partit Laborista.

Una victòria electoral podria permetre a Johnson superar l'oposició del parlament a un Brexit sense acord.

Noticias relacionadas

contador