libra, esterlina, divisa, moneda, reino unido pound currency

La lliura segueix presa de les vendes aquest dilluns i perllonga el seu patiment fins a nous mínims no vistos des de març de 2017. El temor a un Brexit dur, que el nou govern de Boris Johnson està preparant per encaixar, ha dinamitat la divisa britànica que es canvia de mans als 1,2437 dòlars, preus no vistos en més de 28 mesos. Contra l'euro, s'ha depreciat fins a les 0,9002 lliures, lluny encara dels mínims de sis mesos de mitjans de mes.

Des que Johnson va assumir el càrrec de primer ministre i va reemplaçar Theresa May, els inversors han començat a descomptar les possibilitats que el país acabi abandonant el bloc comunitari sense un acord ni un període de transició.

De fet, aquest diumenge, diversos alts càrrecs del gabinet de l'exalcalde de Londres han assenyalat que l'executiu treballa sota el supòsit que la Unió Europea (UE) no renegociarà l'acord de divorci aconseguit amb la seva antecessora. En aquest escenari, s'estan preparant per a un salt al buit el 31 d'octubre.

El número dos del govern britànic, Michael Gove, ha assegurat aquest diumenge que l'Executiu que lidera Boris Johnson està fent tot el possible per preparar-se davant l'escenari d'un Brexit sense acord el proper 31 d'octubre, data en què expira l'última pròrroga concedida per Brussel·les, segons recull Reuters.

Gove, que està a càrrec dels preparatius per a una sortida sense acord de la Unió Europea, ha anunciat que "tota la maquinaria del govern treballarà" per preparar-se davant aquest possible escenari d'una sortida abrupta.

"Amb un nou primer ministre, un nou govern i una nova claredat en la missió, sortirem de la Unió Europea el 31 d'octubre. No hi ha 'però' que valgui. No hi haurà més retards. El Brexit va a succeir", ha explicat Gove, en un article publicat en l'edició dominical del diari The Times, segons informa l'agència de notícies Press Association.

El mitjà britànic ha revelat que amb el primer ministre Johnson han creat un "gabinet de guerra" integrat per sis ministres que té la responsabilitat de fer complir el Brexit pel 31 d'octubre "amb qualsevol mesura que sigui necessària".

A més, una recent enquesta ha mostrat que els 'tories' han incrementat a 10 punts el seu lideratge davant els laboristes des que Johnson va assumir el comandament del país. Aquest fet ha alimentat les expectatives que s'organitzin unes eleccions anticipades.

contador