lira turca portada

Quan planen núvols de tempesta sobre la lira turca, l'Ibex pren el paraigua. L'exposició de valors com ara BBVA, Mapfre i Tècniques Reunides als vaivens d'aquesta moneda causa que els inversors sempre tinguin un ull en la seva evolució, que ara mateix no sols no és bona, sinó que apunta a una nova ensulsiada. La divisa otomana ha tocat un mínim de dos mesos respecte del dòlar, as voltants de 6,9 lires per dòlar, colpejada per les dades d'inflació, que ha donat la seva lectura més alta des d'agost de 2019, i els analistes avisen que no és l'únic indicador macro negatiu.

De fet, la recuperació que ha experimentat la lira des del seu mínim històric del mes de maig "no se sosté a causa dels fonamentals", alerten els analistes, que, dels preus al consum a les reserves de divises del banc central, "no justifiquen el seu recent comportament". La moneda està "sobrevalorada" actualment, segons Can Selcuki, director d'Istanbul Economics Research i s'aproxima un nou crash, pitjor del que va tenir lloc la primavera passada, insisteixen d'altres fonts consultades.

A principis de maig, quan la crisi del coronavirus ja s'acarnissava amb l'economia mundial, la moneda es va desplomar fins a 7,25 lires per dòlar, enmig d'una fugida de capitals del país i d'una contracció del graner de divisa estrangera del supervisor econòmic otomà. Aquesta dada no ha millorat des del mes de març. El banc central va informar que les reserves brutes de divises van caure a 51.420 milions la setmana que va acabar el 26 de juny, per sota dels 53.220 milions de la setmana anterior. L'informe setmanal de diners i banca també va mostrar que les reserves internacionals netes van caure de 31.460 milions a 29.080 milions. Les reserves d'or també han disminuït.

El rebost de divises del qual disposa el banc central per apuntalar la moneda porta en contracció gairebé quatre mesos, a mesura que el regulador monetari ha intentat apuntalar la moneda i protegir-la de la ruïna financera. Encara que els formuladors de polítiques no van poder evitar el col·lapse de la lira a un mínim històric, la divisa ha remuntat durant els últims dos mesos, però els analistes de Moody’s Investor Services preveuen que en el futur es continuï enfonsant.

A causa de la reducció de les reserves estrangeres, una inflació més alta -12,62% al juny- un deute en augment i una devaluació de la moneda, s'aproxima un col·lapse pitjor que el de la primavera. L'única cosa que podria evitar que la inflació exploti és un increment de les taxes d'interès més altes, però el president Recep Tayyip Erdogan i el banc central han mantingut una visió no convencional i oposada. Durant l'any passat, Erdogan va triar reduir els tipus d'interès per impulsar el creixement i la despesa i així estimular l'economia, especialment després que el coronavirus paralitzés Turquia.

El banc central de Turquia va mantenir la seva taxa d'interès de referència sense canvis en un 8,25% durant la seva última decisió de política monetària a finals de juny, després de nou reduccions consecutives des d'un màxim del 24% durant el primer semestre de 2019.

Tot aquest panorama fa que Moody's assenyali "noves preocupacions del mercat" pel que fa a la política econòmica de Turquia, i va pronosticar "una contracció econòmica del 5% al 2020, amb la desacceleració concentrada a la primera meitat de l'any, seguida d'una recuperació relativament lenta dels estàndards turcs de vora un 3,5% al 2021 a conseqüència de diverses restriccions estructurals". El Fons Monetari Internacional també preveu que l'economia de Turquia es contregui un 5% enguany, després d'expandir-se només un 0,9% l'any passat.

Els riscos de finançament extern continuen sent la principal feblesa creditícia de Turquia, va escriure Fitch en un informe la setmana passada. "La caiguda de les reserves de divises des de finals de febrer, sumada a la feble credibilitat de la política monetària i les taxes d'interès reals negatives, augmenten els riscos de noves pressions externes". No obstant això, l'agència considera que aquestes intervencions acabaran aviat. "Donat el baix nivell de reserves, no anticipem més intervencions netes per part del banc central, i creiem que el cicle de flexibilització de la taxa d'interès de política ha acabat", van escriure els seus analistes, i van afegir que l'emissió renovada de deute governamental tindrà un "efecte estabilitzador".

Però amb un president impredictible, que amb freqüència expressa desdeny per l'enduriment de la política del banc central, Fitch va avisar que "encara veiem risc de noves retallades a les taxes d'interès".

Noticias relacionadas

contador