france borne ne ferme pas la porte a une taxe sur les super profits

La primera ministra de França, Elisabeth Borne, ha reconegut que el país veí podria fer talls de gas a les empreses gal·les si fos necessari, unes restriccions que ha assegurat que no es traslladaran a les famílies franceses... que sí que podrien veure's afectades per talls d'electricitat.

“No tallarem el gas a les llars franceses, però és a les nostres empreses, als grans consumidors, als quals se'ls podria tallar”, ha assenyalat la parisenca en una entrevista al programa Quotidien de la televisió TMC.

Amb tot, Borne sí que ha afirmat que, en "el pitjor dels casos", no seria impensable que barris sencers es quedessin sense electricitat durant dues hores. Això seria possible "si s'ajunten totes les males hipòtesis: si Rússia talla els subministraments, si hi ha tensions sobre el gas natural liquat (GNL) i no es compleixen les comandes que hem fet i si hi ha un hivern molt fred".

"En aquest cas... tallaríem, mitjançant rotacions, barri per barri, durant no més de dues hores", ha explicat la primera ministra gal·la. Aquesta circumstància es deu, en part, a la producció elèctrica “més baixa del que és habitual”, ja que la major part de les centrals nuclears de França (32 de 56) estan tancats per fer tasques de manteniment. Això és clau, ja que el gruix de l'electricitat que produeix França és a través de les centrals nuclears, mentre que el gas és molt minoritari al seu “mix” energètic. “Hi pot haver moments, si fa molt de fred, en què podem tenir problemes per subministrar electricitat”, ha afirmat Borne.

"Tot el que puguem fer per baixar el nostre consum evitarà que arribem a situacions en què hàgim de fer retallades", ha afegit la primera ministra, alhora que ha avisat que possiblement els preus de l'electricitat, actualment congelats, pujaran el 2023. "No congelarem els preus per sempre. Segurament hi haurà augments en el preu del gas i l'electricitat el gener del 2023", ha afegit.

D'altra banda, Borne ha demanat accelerar la transició ecològica, un procés durant el qual les empreses que no s'adaptin als temps marcats per l'Elisi en sortiran perdent, segons la primera ministra. "Les que no es transformin veuran reduït el seu atractiu fins a desaparèixer, mentre que les que es comprometin amb la transició ecològica creixeran i es desenvoluparan", ha advertit.

ENGIE ES QUEDA SENSE GAS RUS

La francesa Engie ha comunicat aquest dimarts que el gegant rus Gazprom li ha informat que reduirà els lliuraments de gas a causa d'un desacord entre les parts sobre l'aplicació dels contractes.

Els lliuraments de Gazprom a Engie s'han reduït significativament des del començament de la guerra a Ucraïna, amb un subministrament mensual recent d'uns 1,5 TWh al mes, en comparació amb els subministraments anuals totals d'Engie a Europa, que superen els 400 TWh, segons ha explicat l'empresa en un comunicat.

Tot i això, la ministra francesa de Transició Energètica, Agnes Pannier-Runacher, ha indicat dimarts que les reserves estratègiques d'energia del país estaven plenes en un 90%. França va engegar al juny un pla de "sobrietat energètica" amb l'objectiu de reduir el consum d'energia un 10% per al 2024.

Engie ha recordat que ja havia assegurat els volums necessaris per garantir el subministrament dels seus clients i per a les pròpies necessitats, i que va posar en marxa una sèrie de mesures per reduir significativament els impactes financers i físics directes que podrien derivar-se d'una interrupció dels lliuraments de gas per part de Gazprom.

Aquest dimecres els futurs del gas holandès TTF de referència pugen amb força després de dues jornades de caigudes impulsades pel tancament “tècnic” del gasoducte Nord Stream 1.

Noticias relacionadas

contador