petroleo-pozo

Els preus de petroli avancen per segon dia consecutiu aquest dimarts a causa de la preocupació que ha generat al mercat el tancament de l'oleoducte Keystone, clau per a l'abastament dels Estats Units, el consumidor de cru més gran a nivell mundial. A això cal sumar-hi un possible impuls de la demanda de petroli a la Xina davant la relaxació d'algunes de les mesures per Covid al gegant asiàtic.

El barril Brent, de referència a Europa, puja un 1,9%, fins als 79,44 dòlars el barril, mentre que el WTI (West Texas Intermediate), de referència als Estats Units, guanya un 1,6%, fins als 74, 31 dòlars.

L'oleoducte Keystone envia al voltant de 622.000 barrils de cru diaris des d'Alberta (Canadà) fins a les refineries de l'Oest Mitjà i la costa del golf dels Estats Units. El tancament ha reduït els subministraments i ha augmentat la possibilitat que disminueixin els inventaris al centre d'emmagatzematge de Cushing, Oklahoma, punt de lliurament del contracte de futurs de cru WTI.

Keystone ha estat tancada des que es va reportar una fuita de més 14.000 barrils a l'estat nord-americà de Kansas el 7 de desembre passat, l'abocament més gran de cru als Estats Units en gairebé una dècada.

Els operadors estan preocupats davant de la tardança en els treballs de neteja per part de la canadenca TC Energy, que no ha publicat un cronograma per al reinici de l'oleoducte.

Les expectatives dels analistes indiquen que el tancament de l'oleoducte farà que els inventaris de cru dels Estats Units disminueixin. Segons les estimacions de Reuters, de mitjana, esperen que les existències hagin caigut en 3,9 milions de barrils la setmana al 9 de desembre. En cas que la interrupció es prolongui durant més de 10 dies, els nivells d'emmagatzematge a Cushing (Oklahoma) es podrien acostar al mínim operatiu de 20 milions de barrils, segons els experts.

Pel que fa a la Xina, els analistes de Bank of America esperen que una reobertura econòmica reeixida, combinada amb un gir moderat de la Reserva Federal dels Estats Units sobre els augments de les taxes d'interès, podria impulsar la demanda de combustible i portar els preus del Brent per sobre de 90 dòlars per barril.

Noticias relacionadas

contador