ep archivo   un hombre reposta en una gasolinera a 13 de mayo de 2022 en madrid espana
Alberto Ortega - Europa Press - Archivo

El preu del petroli no troba tendència aquest dijous, després de la forta correcció de les últimes jornades, en descomptar els inversors que es produirà una recessió durant el 2023 a les principals economies occidentals.

El cru Brent, de referència a Europa i als mercats internacionals, cedeix un 0,1% (77 dòlars), i cotitza als mateixos nivells de principis d'any, mentre el petroli West Texas, de referència als EUA, avança un 0,4% (72,3 dòlars).

Des d'Oxford Economics, assenyalen que l'economia "no complirà les expectatives del consens" el 2023, alhora que reiteren la previsió que el creixement del PIB mundial s'alentirà del 3% aquest any a l'1,3% el 2023.

Ni tan sols l'anunci de la Xina d'eliminar la seva política 'covid zero' per impulsar la seva reobertura econòmica ha estat suficient als últims dies per animar el preu de l''or negre', ja que els inversors descompten una frenada important del creixement per l'enduriment monetari dels bancs centrals per controlar la inflació.

Tampoc no ha impulsat el preu del petroli l'anunci de l'OPEP+, que aquest cap de setmana va decidir mantenir la producció després de les retallades de producció pactats a l'octubre, en un escenari marcat per la imprevisibilitat de l'oferta i la demanda als propers mesos, i els girs salvatges en els preus dels darrers dies.

Des de Danske Bank creuen que els mercats mundials del petroli viuran unes jornades marcades per la volatilitat, a mesura que s'avalua l'impacte del límit de preu imposat per la UE al petroli rus de 60 dòlars per barril, i que va entrar en vigor aquest dilluns.

"Hi ha moltes parts mòbils al mercat del petroli en aquest moment amb incertesa al voltant de les perspectives de la demanda xinesa, així com la demanda mundial i l'abast de la desacceleració econòmica encara per veure's", comenta Victoria Scholar, cap d'inversions d'Interactive Investor.

Per la seva banda, Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank, comenta que “hem començat a veure un canvi estructural als mercats petroliers. Això significa que la demanda immediata de petroli s'està debilitant a causa dels temors de recessió, i que és possible que no veiem un aterratge suau a l'economia nord-americana, i encara menys a l'economia mundial l'any que ve, això podria influir encara més en els preus del cru, i podríem veure que el preu del barril caigui per sota dels 70 dòlars abans de cap d'any".

Noticias relacionadas

contador