ep yacimiento de petroleo
Mohssen Assanimoghaddam/dpa - Archivo

Els preus del petroli dels Estats Units s'han enfonsat per sota dels 20 dòlars per barril poc després de la reobertura dels mercats aquest diumenge, fins prop del seu nivell més baix en 18 anys, després que els EUA hagi anunciat una pròrroga de les mesures de confinament per intentar fer front a la pandèmia fins al 30 d'abril. Els inversors han començat a descomptar una aturada total de la producció per afrontar el col·lapse de la demanda enmig de la situació actual.

L'índex de referència nord-americà, conegut com West Texas Intermediate o WTI, va arribar a un mínim de 19,92 dòlars per barril, perdent més d'un 6%. El barril tipus Brent, el punt de referència internacional, va perdre un 6% i va arribar un mínim de 23,03 dòlars per barril, el més baix des de 2002.

Els preus del petroli han caigut a més de la meitat aquest últim mes pels tancaments d'activitat generalitzats a Europa i Amèrica del Nord, que han reduït dràsticament la demanda de petroli, i els analistes pronostiquen que es podria perdre fins a una quarta part del consum mundial normal.

Amb el subministrament acumulat a causa de la guerra de preus entre Aràbia Saudita i Rússia, el mercat creu que l'excedent podria acostar-se als 25 milions de barrils per dia el mes vinent, un nivell que podria sotmetre a un test d'estrès la capacitat d'emmagatzematge a tot el món en qüestió de setmanes.

"Aquest és un col·lapse històric del preu del petroli, ja que el sistema físicament es queda sense espai per posar tot el petroli", va dir Jason Bordoff, ex assessor d'energia de l'administració Obama i fundador del Center on Global Energy Politics de la Universitat de Columbia. “Veurem com els tancaments de producció s'acceleren”.

S'espera que els preus segueixin sota pressió fins que el mercat no s'ajusti i els productors probablement es veuen obligats a tancar la producció a una escala mai vista en la indústria petroliera moderna.

El WTI es va negociar breument per sota de 20 dòlars per barril aquest mes quan va expirar el contracte d'abril, caient violentament. Però aquesta és la primera vegada que el WTI ha cotitzat a aquests preus per barril des de 2002 en condicions normals de negociació.

Noticias relacionadas

contador