oro lingotes monedas portada

A l'hora de descriure com ha transcorregut la primera meitat de 2020 als mercats, s'acaben els adjectius. La profunda petjada de la pandèmia de Covid-19 segueix fent-se notar en nombrosos aspectes de les nostres vides i amb tota probabilitat en canviarà alguns per sempre, mentre que l'economia i les borses mundials arrossegaran durant molts mesos els efectes de la crisi sanitària i global que seguirà a l'ull de l'huracà fins al tancament de l'any i ben entrat 2021. En aquest context, els experts de BNY Mellon aposten per actius segurs com l'or, la inversió que prefereixen enlloc, per exemple, del dòlar, ja que “ofereix l'atractiu d'un actiu real que no pot manipular-se o devaluar-se”. El metall groc ha tocat nous màxims de 2.055 dòlars l'unça.

Tot indica que els mesos que vindran seran escenari de noves onades de volatilitat, ja que els mercats i les economies seguiran molt influïdes pel flux de notícies entorn de la Covid-19 i les autoritats continuaran jugant un paper crucial recolzant l'activitat a tot el món. “Els 'safe havens' continuaran sent protagonistes”, asseguren des del banc d'inversió estatunidenca i creuen que el metall preciós sortirà reforçat de la guerra de divises que ja gairebé tenim a sobre. En aquest sentit, indiquen que és una millor opció que el ‘bitllet verd’, ja que “el panorama canviari justifica la cautela: les grans divises mundials competeixen entre si per ser la més feble i potenciar així la competitivitat global de la seva economia”.

L'unça d'or està sota el focus amb el trencament de la barrera dels 2.000 dòlars, després de la qual cosa, com era previsible, s'ha disparat per sobre d'aquest nivell el dimecres. Després de l'alça del 33% enguany, els experts de Mizuho, Deutsche Bank i Goldman Sachs, veuen el preu de l'unça d'or entre 2.100 i 2.300 “en un futur immediat”. “La immensa incertesa que viuen els mercats financers, entre els brots de coronavirus i l'alentiment de la recuperació econòmica, el prolongat debat al Congrés estatunidenc sobre el paquet d'estímuls fiscals i les amenaces a un acord comercial entre els EUA i la Xina, són un clima ideal per als actius refugi, en què el metall preciós s'emporta la palma”, comenta Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank.

QUINS SECTORS MIRAR FINS A DESEMBRE

BNY Mellon no es queda només amb el metall groc i assenyala que "el ventall d'estímuls fiscals i monetaris implementats pels governs i els bancs centrals a nivell mundial han ajudat a apuntalar als actius de risc”. Els inversors també han començat a anticipar una certa normalització econòmica a mesura que es van retirant les mesures de confinament, i les dades de diversos països de l'Àsia i Oceania resulten encoratjadors, en demostrar que això pot aconseguir-se sense un augment consegüent dels nivells d'infecció.

“El nostre pronòstic és que la Covid-19 continuarà afectant els mercats de cara al segon semestre”, asseguren en una nota als clients. “Per aquest motiu, tant a curt com a llarg termini, l'atenció hauria de concentrar-se en aquells sectors menys susceptibles de patir les mesures de confinament i el cicle econòmic”. Un grup d'empreses que ha viscut una crisi notablement “bona” són les grans tecnològiques estatunidenques (conegudes com FAANG), el valor de les quals a la fi de maig de 2020 era el doble del de l'índex FTSE 100. “Aquestes companyies solen tenir abundant liquiditat —amb la qual cosa els seus balanços estan sanejats— i la naturalesa del seu negoci les ha ajudat a capturar quota de mercat de rivals amb models més tradicionals”, indiquen des de l'entitat. “Així, no sols han capejat el temporal relativament bé, sinó que també han encapçalat el ral·li subsegüent”.

D'altra banda, és probable que les farmacèutiques continuïn rebent més recursos per curar malalties com la COVID-19, “però hauríem de concentrar-nos en empreses de qualitat a l'avantguarda de la innovació”, avisen, ja que “serà un factor diferenciador clau”. Pel que respecta al sector de consum, “les marques ja establertes podrien ser les millors candidates d'inversió”. Encara que les cotitzacions a les àrees més cícliques de l'economia (com són les aerolínies, hotels i restaurants) han estat més deprimides a causa de l'impacte directe del confinament, és probable que recuperin el terreny perdut “a mesura que el mercat es tomba cap a aquestes accions en repuntar l'economia”, comenten. “Aquí actuaríem amb cautela, considerant solament als potencials supervivents en el món pospandemia, i només en empreses que mostrin fonamentals sòlids i fortalesa financera”, arrodoneixen des de BNY Mellon.

Noticias relacionadas

contador