ep el presidente de la republica de turquia recep tayyip erdogan
Emin Sansar/Anadolu Ajansi/Europa Press

El Banc Central de Turquia ha comunicat una nova baixada dels tipus d'interès de 150 punts bàsics, que deixa la taxa al 9%, fet que suposa un pas més en la política de reducció de tipus que el país ha mantingut des de l'agost, malgrat l'alt nivell d'inflació, que a l'octubre va assolir un 85,5% en taxa interanual, la dada més alta des del juny del 1998.

L'autoritat monetària turca fonamenta aquesta decisió en un intent de no llastar l'activitat econòmica, ja que considera "de vital importància que les condicions financeres continuïn recolzant la sostenibilitat dels guanys estructurals en l'oferta i la capacitat d'inversió en preservar l'impuls de creixement en la producció industrial i la tendència positiva a l'ocupació, en un període de creixents incerteses respecte al creixement mundial”.

L'organisme valora que amb aquesta baixada dels tipus d'interès al 9%, la taxa és "adequada", i per això ha decidit "acabar el cicle de retallades de taxes iniciat a l'agost".

Sobre l'elevada taxa d'inflació, destaca que es deu, entre altres factors, als efectes retardats i indirectes de l'augment dels costos de l'energia com a resultat dels esdeveniments geopolítics i a les fortes pertorbacions negatives de l'oferta causades per l'augment dels preus mundials de l'energia, els aliments i les primeres matèries agrícoles”.

Per això, espera que l'augment de preus comenci la desacceleració "gràcies a les mesures preses i decididament implementades per enfortir l'estabilitat financera i de preus sostenibles, juntament amb la resolució del conflicte regional en curs", en clara al·lusió a la guerra a Ucraïna.

L'organisme manté, malgrat la baixada de tipus, la intenció de reduir l'actual nivell d'inflació, i ha afirmat que utilitzarà "tots els instruments disponibles fins que els indicadors sòlids apuntin a una caiguda permanent de la inflació i s'assoleixi la meta a mitjà termini del 5% a la recerca de l'objectiu principal d'estabilitat de preus".

Sobre els principals reptes als quals s'enfronta el país, destaca "l'alta evolució dels preus de l'energia i la probabilitat d'una recessió als principals socis comercials", unes condicions que reforcen "els riscos sobre la balança per compte corrent".

Tot i això l'autoritat monetària subratlla que "continua la contribució més forta del que s'esperava dels ingressos del turisme al saldo del compte corrent".

Noticias relacionadas

contador