• Afegeixen que "la seva eficiència legislativa ha estat compromesa per la qüestió catalana"
  • "El que no era esperat és la violència utilitzada per evitar el vot", comenten
ep irrupcionla policia nacionalinstarragona1-o
EUROPA PRESS

Els analistes del banc holandès Rabobank destaquen aquest dilluns que "la reacció violenta" del Govern de Mariano Rajoy per impedir el referèndum il·legal celebrat aquest diumenge a Catalunya ha posat "sota pressió" la prima de risc espanyola.

"Malgrat que la policia espanyola ha utilitzat porres i pilotes de goma per evitar el plebiscit, el Govern de Catalunya afirma que 2,3 milions de persones han votat, (el 42% dels 5,3 milions de votants potencials) i al voltant del 90% ha votat a favor de la independència", afirmen aquests analistes.

"Aquests resultats no són una sorpresa, ja que molts unionistes han boicotejat el referèndum. El president del Govern català, Carles Puigdemont, ha anunciat que seguirà endavant amb el seu pla per declarar de manera unilateral la independència", afegeixen.

"El que no era esperat, en qualsevol cas, és la violència utilitzada per evitar el vot. Unes 800 persones van resultar ferides en la lluita contra la policia durant el referèndum. Aquesta violència té un desenvolupament important tant en el desenvolupament de la qüestió catalana com en el risc polític d'Espanya de manera més àmplia", asseguren aquests analistes.

Les tàctiques emprades per la policia espanyola corren el risc de tornar-se en contra del Govern, ja que entelen la seva imatge i galvanitzen el suport a la causa secessionista

"En primer lloc", expliquen, "aquesta violència s'inflamarà les tensions a la regió i fa molt més difícil per a Madrid arribar a una solució política en la qüestió de l'estatus de Catalunya, mentre augmenta el risc que el Govern regional segueixi endavant amb el seu objectiu d'una declaració unilateral d'independència".

"En segon lloc", comenten, "les tàctiques emprades per la policia espanyola corren el risc de tornar-se en contra del Govern, ja que entelen la seva imatge i, de la mateixa manera, galvanitzen el suport a la causa secessionista".

"En tercer lloc", esmenta Rabobank, "és probable que aquesta qüestió compliqui l'elaboració de polítiques a nivell nacional, ja que els partits de l'oposició buscaran obtenir un guany polític del que pot denominar-se un gran error de relacions públiques per part del govern de Rajoy, no només pel que fa als ciutadans de Catalunya, sinó als ciutadans espanyols que han vist les imatges de violència política".

Finalment, Rabobank assenyala que "a causa de la minoria del Govern de Rajoy (134 diputats d'un Parlament de 350), la seva eficiència legislativa ha estat compromesa per la qüestió catalana". Aquests experts recorden que el PNB ha de donar el seu suport als pressupostos de 2018, però no està clar que ho faci després dels esdeveniments a Catalunya.

"En el pitjor dels casos", conclouen, "Catalunya planteja un interrogant sobre la longevitat del Govern i, almenys, és probable que obstaculitzi de manera significativa la seva eficiència legislativa, ja que ha de tractar sobre contenir les conseqüències de la votació d'ahir, amb l'obstacle que tindrà més complicat obtenir el suport de l'oposició".

Rabobank també assenyala el comunicat de l'agència S&P de divendres passat, en què avisava sobre la crisi entre Madrid i Barcelona i el seu potencial per debilitar les previsions de creixement del país. L’S&P va avisar que podria elevar la valoració durant els propers 18 mesos si el creixement econòmic continua, però que també podria rebaixar la perspectiva fins a 'estable' si les tensions polítiques augmenten i afecten la confiança de les empreses i a la inversió.

"Les possibilitats sobre aquest últim escenari han augmentat després de la votació d'ahir", assenyala Rabobank. En la seva opinió, la crisi catalana "tindrà un impacte durador sobre la prima de risc polític d'Espanya".

Noticias relacionadas

contador