liraturcacb2

La lira turca ha reaccionat amb un pronunciat rebot a la notícia que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, s'ha declarat vencedor de les eleccions presidencials i legislatives a Turquia, amb el 53% dels vots. Després d'apreciar-se un 0,5% després de conèixer el resultat, i d'un modest retrocés, la moneda ha seguit perllongant la seva figura alcista i acumula un avanç de l’1,8% enfront del dòlar i de més del 2% contra l'euro.

Aquest increment se suma a l'auge acumulat durant la sessió asiàtica, que ha enfilat la moneda turca fins als 4,5835 per dòlar i als 5,3373 per euro. No obstant això, els analistes avisen que la divisa podria endinsar-se al terreny negatiu a mesura que els analistes i inversors viren el focus cap als persistents problemes econòmics de l'economia turca.

En concret, els experts creuen que una vegada que els mercats se sobreposin al ral·li d'alleujament en què s'han embarcat els alcistes després d'eliminar el risc polític immediat, la lira tornarà a rebre la pressió de les vendes. Els comentaris del president Erdogan sobre la política monetària durant la campanya electoral -advocant per taxes d'interès baixes i indicant que jugaria un paper més actiu en la política monetària- han generat preocupació sobre la direcció futura del paper del banc central del país en cas d’aquest resultat", argumenten experts de Goldman Sachs.

Erdogan va descriure les altes taxes d'interès com "la mare i el pare de tots els mals". Davant d'aquesta realitat, els inversors han expressat la seva preocupació perquè la seva preferència per taxes més baixes impedeixi que el banc central del país doni suport a la moneda i calmi la pressió inflacionista.

Durant els últims 10 anys, la moneda turca ha perdut gairebé tres quartes parts del seu valor respecte al dòlar. A més, ha experimentat una caiguda en picat a mesura que s'ha aproximat la jornada electoral i acumula pèrdues del 25% del seu valor contra el dòlar el 2018.

QUÈ ESPERAR DE LA LIRA?

El consens entre els experts i economistes és que la lira es doni la volta durant les pròximes hores. Els analistes de TD Securities fixen el rang de moviments de la lira turca/dòlar a les 4,55-4,60 unitats per dòlar.

Segons Jameel Ahmad, estrateg d’FXTM, la victòria absoluta d'Erdogan és el pitjor cas possible a llarg termini, en què la lira posarà a prova el seu "recent sòl". "Els inversors assumeixen que les mesures recents del banc central d'elevar els tipus seran temporals, ja que Erdogan pensa que els tipus baixos afavoriran la inversió", argumenta l'expert d’FXTM. Tot i això, "la visió del president del país no té en compte els efectes perniciosos que una sostinguda depreciació de la lira poden tenir en l'economia", matisa l'expert.

Noticias relacionadas

contador