• La moneda digital ha perdut gairebé 4.000 milions de valoració de mercat
bitcoins_630

El ral·li en el preu del bitcoin que va catapultar la divisa virtual fins a un rècord històric de 2.790 dòlars, assolit el 24 de maig, després d'haver-se apreciat un 49% en set dies i un 14% en menys de 24 hores, està tenint una correcció proporcional. Per ara, l'actiu virtual ja ha perdut uns 600 dòlars i ha caigut fins a nivells propers als 2.100 dòlars en algunes cases de canvi. El retrocés ha superat el 20%, encara que després la negociació s'ha estabilitzat per sobre dels 2.250 dòlars.

Alhora, la capitalització de mercat de la moneda en línia ha vist evaporar-se gairebé 4.000 milions de dòlars, des d'un màxim en la seva valoració de 40.490 milions de dòlars, fins als 37.000 milions de dòlars de dilluns.

El moviment del mercat és d'allò més natural per a José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, segon el qual "les correccions en el bitcoin eren d'esperar". "Les fortes caigudes d'aquest dilluns no signifiquen res, una simple espelma correctiva dins d'un impressionant ral·li alcista. El suport més immediat el trobem en el buit alcista dels 1.938 dòlars (sessió de dilluns de la setmana passada)", indica l'expert.

Però Jeroen Blokland, gestor de carteres de Robeco afirma que encara es donen les condicions per apostar, perquè el bitcoin es mantingui ben apuntalat. L'actiu digital s'ha revalorat més d'un 180% des del començament de l'any -un 500% durant els últims 12 mesos- i més d'un 121% des dels mínims de març als 895 dòlars. "El reconeixement al Japó, on ara és considerada moneda de curs legal, l'acord entre els membres més rellevants de la seva indústria sobre el problema de l'escalabilitat (el nombre de transaccions que un bloc a la cadena de blocs pot processar) i l'increment de les oportunitats d'inversió", són poderoses raons que dificulten "estimar quin és el preu just del bitcoin", indica l'especialista.

Però encara hi ha més. A banda de les qüestions intrínseques, no es pot obviar que la moneda online ha adquirit un paper d'actiu refugi i és considerada per molts com l’'or 2.0'. Reacciona de manera molt sensible a la prima de risc política que s'ha vist actuar als mercats financers i gran part del seu recent 'ral·li' es deu a la crisi política desencadenada als EUA al voltant de la presidència de Donald Trump i als seus vincles amb Rússia, l’anomenat 'Russiagate'. Però no és la primera vegada, després de la votació del Brexit o durant els processos electorals dels EUA o França també s'han notat increments en el seu preu que justifiquen que entri a la categoria dels també anomenats 'safe havens'.

Segons Néstor Pavón, especialista en bitcoins, "d'aquí a un any el preu de cada moneda en línia podria rondar els 10.000 dòlars". "El màxim teòric, quan es reparteixi el 90% dels bitcoins i amb una demanda clarament creixent, es troba al milió d'euros per cada bitcoin. Actualment hi ha en circulació 16 milions d'aquestes monedes, dels 21 milions que existeixen com a màxim i que es descobriran cap a l'any 2100.

Noticias relacionadas

contador