• La rendibilitat de l'actiu virtual és de 340% anual
  • "Cal fer els deures abans d'invertir en les 'altcoins" com ether, alerta
  • "La relació risc-retorn de qualsevol altra divisa virtual és encara més gran que la de bitcoin, de manera que requereix encara una major gestió de la cartera", avisa
cbbitcoin2ee

El impactant ral·li de bitcoin no sembla tenir sostre. La divisa digital manté analistes i gestors de carteres de tot el món completament despistats que, tot i que no s'acaben d'atrevir a considerar la moneda en línia com un actiu financer a l'ús, són incapaços de negar l'immens atractiu d'un instrument que ofereix rendibilitats d'un 340% a l'any.

Fa escassos dies, Jeroen Blokland, de Robeco, publicava el que va batejar com el "gràfic del penediment" al seu compte de Twitter que il·lustrava com una inversió de 1.000 dòlars el 2010, quan un bitcoin cotitzava a 0,8 dòlars, hauria convertit l'operador espavilat en milionari. Avui dia valdria més de 35 milions de dòlars, un preu que no deixa d'augmentar després que la moneda virtual hagi batut un rècord rere l'altre i es canviï ja per sobre de 2.700 dòlars amb una capitalització de mercat de gairebé 45.000 milions d' dòlars apropant-se a la barrera potencial que molts experts li donen per aquest any, als 3.000 dòlars. Tot i això, el gestor de carteres de la companyia financera suïssa crida a la calma i alerta els inversors que pensen en acaparar bitcoins que "han de ser molt conscients de l'impacte que aquesta moneda digital pot tenir sobre les carteres que n’implica un reequilibri exhaustiu i potencialment costós".

Invertir en les divises en línia requereix "estar alerta constantment", alerta Jeroen Blokland, gestor de Robeco

Entrar a l'univers de les divises en línia requereix "estar alerta constantment", tot i que Blokland reconeix que "hi ha nombrosos indicis que hi ha cua per entrar en aquesta 'arriscada' inversió". "Òbviament, hi ha el preu en si mateix, que és una tendència acceleradora", comenta Blokland, tot i que no creu que ja hagi arribat al seu punt àlgid, ja que encara "no hem vist pujades de preus del 20% o més en un sol dia, el bitcoin ha pujat un 35% durant els darrers 7 dies de negociació". Això podria explicar-se per la forma en què s'adquireixen els bitcoins a les cases de canvi, que suposa una "molèstia" per a molts, ja que cal descarregar-se una aplicació en l'ordinador que funcioni com moneder electrònic que genera, segons l'expert certa "barrera tecnològica".

L'alternativa és invertir en un dels fons en bitcoins, com per exemple, el Bitcoin Investment Trust de l'emprenedor Barry Silbert que opera al comptat i que espera una resolució de l'Agència de Valors nord-americana a la seva petició de convertir-se en el primer fons cotitzat de bitcoins. De la mà del ral·li del ciberactiu, ha incrementat el seu valor en un 41% durant la jornada del 24 de maig i va deixar un preu de tancament de 415 dòlars, però el preu per acció tot just arriba als 331 dòlars, cosa que significa que els participants en aquest fons estan pagant "una prima enorme". Així que, segons Blocland "una correcció des dels actuals preus sembla probable, però en aquest moment és molt difícil preveure quan passarà i quin catalitzador tindrà".

TOT APUNTA QUE SEGUEIXIN LES PUJADES

De fet, el gestor de Robeco dóna nombrosos motius per mantenir ben apuntalat l'actiu digital que s'ha revalorat més d'un 136% des del començament de l’any i d'un 121% des dels mínims de març als 895 dòlars. "El reconeixement legal al Japó, on ara és considerada moneda de curs legal, l'acord entre els membres més rellevants de la seva indústria sobre el problema de l'escalabilitat (el nombre de transaccions que un bloc en la cadena de blocs pot processar) i el increment de les oportunitats d'inversió", són poderoses raons que dificulten" estimar quin és el preu just del bitcoin".

"Des d'aquest punt de vista, el 'blockchain' -el sistema que garanteix les transaccions de la moneda virtual- s'equipara a altres tecnologies disruptives o a conceptes com la impressió 3-D, Facebook o el mateix Internet", assenyala. Si tenim en compte això, "és encara més difícil valorar bitcoin com un actiu financer, perquè a més, la tecnologia en si no està subjecta a la moneda", reconeix l'expert de la companyia d'inversió.

Però n'hi ha més. A banda de les qüestions intrínseques, no es pot obviar que la moneda online ha adquirit un paper d'actiu refugi i és considerada per molts com l’'or 2.0', ja que reacciona de manera molt sensible a la prima de risc política que s'ha vist actuar als mercats financers i gran part del seu 'ral·li' es deu a la crisi política desencadenada als EUA al voltant de la presidència de Donald Trump i als seus vincles amb Rússia, conegut com a 'Russiagate'. Però no és la primera vegada, després de la votació del Brexit o durant els processos electorals dels EUA o França també s'han notat increments en el seu preu que justifiquen que entri a la categoria dels també anomenats 'safe havens'.

Segons Néstor Pavón, especialista en bitcoins, "d'aquí a un any el preu de cada moneda en línia podria rondar els 10.000 dòlars". "El màxim teòric, quan es reparteixi el 90% dels bitcoins i amb una demanda clarament creixent, està en el milió d'euros per cada bitcoin. Actualment hi ha en circulació de 16 milions d'aquestes monedes, dels 21 milions que existeixen com a màxim i que es descobriran cap a l'any 2100.

"Cal fer els deures abans d'invertir en les 'altcoins", assenyala el gestor de Robeco

INVERTIR EN LES 'ALTCOINS'?

Davant d'aquest panorama, la següent qüestió cau pel seu propi pes i és la de si no val més la pena comprar qualsevol altre instrument de l'univers 'altcoin' -les monedes alternatives al bitcoin-. El valor de l'ether, per exemple, ha passat aquesta setmana dels 100 als 200 dòlars i és impossible no preguntar-se si una inversió, avui, s'ha de revalorar tant com aquella que vam poder fer (però que no portem a terme) el 2010 i ens convertirà en milionaris d'aquí a uns anys.

La resposta del Jeroen Blokland és clara: "Cal fer els deures abans d'invertir en les 'altcoins". "Alguns s'especialitzen en la programació d'innovacions com ethereum, altres han millorat el problema d'escalabilitat com litecoin i altres se centren en la part de l'anonimat i la impossibilitat de traçar les transaccions", descriu el gestor de Robeco. "Es compten més de 700 actius d'aquestes característiques pel que s'ha de dur a terme un treball d'investigació sobre què els fa diferents", recomana.

"Dit això, hem vist com algunes d'aquestes divises virtuals han començat a pujar de la mà de bitcoin, en alguns casos fins i tot més ràpid, però els moviments són molt erràtics", avisa, abans de deixar un advertiment final: "La relació risc -tornada de qualsevol altra divisa virtual és encara més gran que la de bitcoin, de manera que requereix encara una major gestió de la cartera".

Noticias relacionadas

contador