ep mario draghi
Boris Roessler/dpa - Archivo
1,0709$
  • 0,0012$
  • 0,12%

L'euro amplia el seu rebot aquest dimarts, animat pel retrocés del risc polític a Itàlia, on l'expresident del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, està a un pas de convertir-se en primer ministre. La moneda comunitària ha seguit amb la seva recuperació, afavorida pel suport gairebé unànime que els partits han brindat a l'exbanquer central, i puja amb comoditat per sobre dels 1,21 dòlars.

Amb el sí de gairebé tots els partits, a falta de conèixer el resultat del referèndum del Moviment 5 Estrelles, que va sotmetre el seu suport a Draghi a una consulta entre la seva militància, i el veredicte de Germans d'Itàlia, que alguns sectors apunten a una abstenció, el procés per convertir-se en primer ministre podria concloure dilluns que ve amb la votació a les càmeres. S'espera que entre dimecres i dijous l'expresident del BCE aparegui davant el president de la República, Sergio Mattarella, amb una llista de ministres.

Aquest fet "ha contribuït a reduir la pressió baixista sobre l'euro a curt termini", indiquen els analistes de MUFG. El diferencial de rendiment entre els bons de l'Estat italians i alemanys a 10 anys s'ha reduït dràsticament, passant d'un màxim de l'1,26% el 22 de gener a un nou mínim del 0,95% aquest dilluns, que va ser el diferencial més ajustat des de l'inici de 2016. "És un clar vot de confiança a la decisió del president Mattarella de proposar l'expresident del BCE com a pròxim primer ministre", assenyalen els analistes.

A més, l'impuls correctiu que manté el dòlar ha seguit aquesta matinada. "Els mercats de divises semblen estar jugant a posar-se al dia amb la història dels estímuls del president dels EUA, Joe Biden per a la recuperació mundial, ja que l'índex del dòlar va caure un 0,54% fins als 90,44 durant la nit", assenyala Jeffrey Halley, analista d'Oanda. "Una cop es trenqués el suport de 91,00, la rapidesa de la caiguda suggereix que l'impuls ha tornat per als curts del dòlar, i que l'estrangulament de posicions ha seguit el seu curs per ara. El següent suport crític per l'índex del dòlar és als 90,00", indica aquest expert.

En qualsevol cas, aquestes notícies donen 'caserna' a l'euro, que havia caigut una mica més d'un 3% des dels màxims de principis d'any, quan l'euro/dòlar cotitzava a prop dels 1,2350 dòlars. La publicació de l'últim informe de posicionament dels inversors va revelar que els fons apalancats van reduir dràsticament les seves posicions llargues en euros durant la setmana que va acabar el 2 de febrer, moviment que probablement va continuar durant la setmana passada. Es tracta de la major reducció de les posicions llargues en euros des de finals d'octubre o principis de novembre. En aquesta ocasió, l'euro també va retrocedir davant el dòlar nord-americà, passant d'un màxim de 1,1881 a un mínim de 1,1603 dòlars, però la debilitat va durar poc. De la mateixa manera, els analistes de MUFG afirmen que "la recent correcció baixista de l'euro/dòlar serà només temporal i ens anima la capacitat de l'euro de recuperar-se ràpidament per sobre del nivell dels 1,20 dòlars".

Noticias relacionadas

contador