lagarde febrero 2022

Febrer ha estat un mes d'impàs per al Banc Central Europeu (BCE) quant a decisions de política monetària del seu Consell de Govern, però la reunió mensual ha deixat un moment particularment intens durant la conferència de premsa de la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde. Davant la falta de novetat d'aquest mes després dels canvis introduïts al desembre i a la llum de la inflació galopant, la presidenta del BCE ha intentat evitar donar qualsevol argument per a l'especulació sobre pujades de tipus o enduriment monetari i emplaçar als mercats el març. Però el seu constant intent d'esquivar comprometre's és el que ha donat un biaix 'falcó' a les seves declaracions.

Almenys així ho han interpretat els inversors, que han impulsat l'euro contra el bitllet verd un 1%, fins a superar els 1,14 dòlars, des dels 1,1270 dòlars on es movia la moneda abans de la roda de premsa de Lagarde. Després de tocar els 1,1411 dòlars, nivells no vistos des del 18 de gener, la cotització de l'euro/dòlar ha intentat consolidar les pujades al voltant de 1,1390/80 dòlars.

Els analistes havien avisat que qualsevol petit senyal que el banc central no mantindrà el biaix ultra acomodatici podia interpretar-se del costat d'un enduriment més ràpid del previst. I si bé Lagarde ha reiterat una vegada i una altra que el banc central es mantindrà "fidel a la seqüència marcada" amb la reducció de les compres d'actius i ha insistit que no s'afanyaran amb cap decisió, el mercat s'ha aferrat a la seva resistència a confirmar que és "molt improbable" que hi hagi pujades de tipus aquest any.

"Primer mirarem les compres d'actius, de manera gradual, i només llavors mirarem els tipus d'interès" ha explicat Lagarde diverses vegades, no sense aclarir que "no hi som encara". "Ens mantindrem molt fidels a la seqüència marcada: primer acabar el PEPP, després seguirem amb les compres fixades a l'APP", ha posat èmfasi la banquera central.

"No apujarem tipus fins que no hàgim conclòs les compres d'actius. Ho farem seqüencialment i gradualment i aplicarem el programa de compres d'actius a la resta del 2022", ha explicat la cap del BCE.

Lagarde també ha emfatitzat que “no serem complaents, però no ens afanyarem en el procés, serem graduals”. Tot i això, la seva insistència a emplaçar als mercats el març, quan el banc central tindrà més dades sobre inflació per reorientar les seves projeccions si cal, s'ha acabat interpretant com un indici que al mes que ve s'esperen grans novetats.

Els comentaris sobre la inflació també han animat els inversors. La presidenta del BCE ha reconegut que les pressions dels preus s'han incrementat i han sorprès a l'alça el gener a causa dels preus de l'energia. Així mateix, Lagarde ha declarat que el BCE assumeix una "inflació més elevada del previst per més temps del que s'esperava", però ha mantingut que es reduirà amb el temps.

"Les nostres perspectives d'inflació són incertes, ens mantindrem atents a les dades", ha explicat la banquera central, que ha deixat clar que el Consell de Govern està "preocupat" per aquest assumpte. "Comparat amb el desembre, els riscos de les nostres perspectives d'inflació estan inclinats a l'alça", ha afirmat, donant pistes que s'aproxima una revisió de les projeccions del BCE al mes que ve.

Noticias relacionadas

contador