les banques de la zone euro face a des risques croissants jusqu en 2023 20220906141217

L'euro recula aquest dimarts després d'assolir dilluns la marca d'1,0200 dòlars, a cavall de les paraules del president del Bundesbank, Joachim Nagel, que va demanar més pujades de tipus si la inflació de la zona euro no dona mostres de suavitzar-se. La moneda comunitària es va veure impulsada pels comentaris del 'falcó' del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), que veu necessaris altres passos en la mateixa direcció després de l'increment de tipus del 0,75% de la setmana passada. La divisa també es va veure impulsada a màxims des del febrer del 2021 contra la lliura.

  • 1,0694$
  • -

Aquests comentaris van ser seguits per altres de similars d'Isabel Schnabel, membre del Consell de Govern del BCE, i van contribuir a fer que la moneda única assolís els nivells més alts enfront del dòlar nord-americà des del 18 d'agost. L'aturada al ral·li del dòlar també incideix en el millor exercici de la resta de divises principals i incrementa la gana pel risc. Tot i això, l'anàlisi tècnica indica que l'euro/dòlar ha de superar la marca dels 1,0200 dòlars per continuar mantenint l'impuls alcista, assenyala Michael Hewson, analista de CMC Markets.

Tot això recolza la visió dels analistes que els últims dies s'ha produït una notable millora en el sentiment del mercat. "No sempre és fàcil determinar què és el que impulsa aquest canvi, però el fet que es produeixi els dies previs a l'informe sobre la inflació als EUA és certament interessant", diu Craig Erlam, analista d'Oanda. "Potser l'informe del mes passat ha donat als inversors la confiança que al juliol es podria produir una altra desacceleració més ràpida".

"Això pot semblar prematur, però el fet és que dos informes consecutius que mostren una forta desacceleració, combinats amb l'informe d'ocupació del mes passat, seran un senyal realment encoratjador i podrien desencadenar un rebot de risc més ampli als mercats", prossegueix l'expert. "Potser no és suficient per inclinar la balança de la Reserva Federal a favor d'una pujada de tipus més modesta de 50 punts bàsics a la setmana que ve, però pot alentir el ritme d'enduriment a partir d'aleshores", afegeix.

A les divises, cal destacar que l'aturada del dòlar no es nota contra la moneda nipona. El ien continua feble, pendent del cost de l'energia i dels rendiments dels bons del Tresor. Els de 2 anys es mantenen a màxims de 15 anys, cosa que limita qualsevol possibilitat que la moneda nipona torni a imposar-se a curt termini.

contador