ep monedas moneda billete billeteseuro euros capital efectivo metalico riqueza
EUROPA PRESS - Archivo

L'euro arrenca la setmana durant la qual se celebrarà la primera reunió del Banc Central Europeu (BCE) de l'any en mínims de set dies contra el dòlar i es canvia de mans als 1,1095 dòlars. La fortalesa del 'bitllet verd' és el gran tema del mercat de les divises, després de marcar també un pic de vuit setmanes enfront del ien.

Els analistes expliquen el bon to de la divisa nord-americana perquè les dades macroeconòmiques de la primera potència mundial apunten a un enfortiment de l'economia. A més, encara es nota entre els inversors la ressaca de la signatura de l'acord comercial amb la Xina, que també impulsa les principals monedes asiàtiques, amb el iuan en màxims de sis mesos.

De tornada a l'euro, el calendari de la setmana es presta perquè una de les monedes insígnies del mercat, l'euro, es converteixi en protagonista durant les properes sessions. La primera reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) de l'any, prevista per al dijous 23, serà el primer dels esdeveniments que impactaran en la moneda única. Al respecte, "no s'espera que el banc central vagi a modificar a curt termini la seva política monetària. La taxa d'interès de referència quedarà en zero, mentre el pla d'estímul a l'economia del bloc es mantindrà com fins ara. La presentació posterior de la titular de BCE, Christine Lagarde, potser pugui provocar un moviment en la moneda", indica Adrián Aquaro, fundador de Trader College.

La divisa compartida es va moure a l'alça durant l'últim quadrimestre de 2019, després d'arribar als 1.0880 dòlars al setembre. Des d'allà, amb alguns alts i baixos, l'euro va arribar als 1,1240 dòlars el 31 de desembre, per iniciar un lent declivi durant els primers dies de l'any. "Però en veritat, durant la primera part de gener el par euro/dòlar es va moure en un rang de preus molt estret, inferior als 200 punts", comenta l'expert. El gràfic diari presenta una incipient figura d'espatlla cap espatlla, que podria determinar un canvi de tendència a mitjà termini. "Però només el trencament, amb una confirmació d'obertura del'espelma diària per sota dels 1,1060 dòlars serà el que efectivament generi una baixa forta de l'euro, en aquest cas l'esmentat mínim de setembre als 1,0880 dòlars quedarà a prop", explica l'expert.

Els analistes també subratllen que més que el BCE, l'esdeveniment macro que té potencial per moure la moneda europea és la xifra de manufactures d'Alemanya, que es coneixerà divendres. Lluny dels 41 punts que va tocar el PMI del sector al setembre, s'espera una lleugera recuperació per a aquest mes, a uns 45 punts, encara molt lluny de superar els 50 punts que equivaldran a una expansió del sector més fort de l'economia germànica.

Pel que fa a la resta de les monedes líders, Aquaro indica que la lliura esterlina rebrà una pressió a la baixa important. Les últimes dades macro del Regne Unit van ser molt negatius i diversos membres del Comitè de Política Monetària del Banc d'Anglaterra van anunciar que votaran per retallar la taxa d'interès pròximament. "Cal preguntar-se si després de més de tres anys de gairebé no moure els tipus ho faran just un dia abans de l'execució del Brexit, que entrarà en vigència el 31 de gener, amb conseqüències imprevisibles per a l'economia local", rebla l'expert.

contador