• El volum de negociació global de les divises digitals s'ha incrementat un 500% en un any
  • Saxo Bank avisa: "Acabarem tenint una ,omeda digital com a divisa de reserva mundial"
cbcriptodivisas

El brutal recorregut del bitcoin en aquest 2017 té els inversors i analistes petrificats. La divisa virtual per antonomàsia ha superat les marques que molts experts situaven per al seu preu el 2017 en assolir els 3.000 dòlars el 12 de juny. Però mentre aquest actiu digital acapara l'atenció dels mercats globals, una altra moneda digital s'està col·locant en una destacada posició per disputar-li l'anomenat 'or 2.0' el seu regnat. L’ether, la moneda virtual de la xarxa ethereum podria arribar a superar el bitcoin, segons molts experts en aquest sector naixent, i la seva apreciació d'un 3.000% des del començament de l’any dóna ales a aquesta teoria.

Un ether ha arribat a un màxim històric lleugerament per sobre dels 400 dòlars, mentre el seu preu fa poc més de tres mesos era de tot just 20 dòlars. Corria el mes de març, just abans de començar una tendència ascendent que s'ha accelerat durant les últimes setmanes i ja havia superat molt els 8 dòlars amb què arrencava 2017. A mitjans de maig un ether costava 88,64 dòlars, un mes després ha sumat més de 300 dòlars al seu valor i, el que és més important, la seva capitalització de mercat és de 35.900 milions de dòlars, enfront dels 43.700 milions de dòlars que acumula bitcoin. En el seu conjunt, el volum de negociació de totes les divises virtuals en circulació és de 117.000 milions de dòlars, un increment de més del 500% des de juny de 2016, segons dades de CoinMarketCap.

Una altra xarxa basada en la tecnologia de blocs 'blockchain' reemplaçarà el bitcoin en grandària i en valor total de mercat, l’ethereum ho té tot a favor

El corrent d'opinió més estesa entre els experts, com recull 'CoinDesk', és que amb el temps, una altra xarxa basada en la tecnologia de blocs 'blockchain' reemplaçarà el bitcoin en grandària i en valor total de mercat. El fenomen s'ha batejat com el 'flippening' i la xarxa ethereum té el vent de cara per seguir avançant i canviar el paradigma.

POTENCIAL D’ETHEREUM

Segons l'expert en divises digitals i vinculat a la xarxa Bitcoin Investors Trust, Néstor Pavón, l’ether és l'alternativa al bitcoin que presenta un major potencial. "El seu valor no es fonamenta només en el seu paper de moneda, per a l'especulació o els pagaments, sinó en la tecnologia que la sustenta: ethereum". "Les possibilitats d'aquesta plataforma, que es basa en el 'blockchain' (cadena de blocs) -el gran llibre comptable que escriu les transaccions en divises digitals-, són infinites i van des d'aplicacions en el sector fintech o en plataformes de vot en línia a altres usos en el dia a dia com les màquines de venda automàtica o les reserves en hotels", assegura l'expert.

A més, altres experts opinen a 'CoinDesk' que "el bitcoin segueix encallat en el dilema de l'escalabilitat, tot i el recent acord aconseguit en la indústria de les ciberdivisas". Actualment només es pot transferir 1Mb de dades en cada transacció amb bitcoins, fet que limita els intercanvis que la xarxa 'blockchain' és capaç de processar. Aquesta limitació no existeix en l’ether, que es beneficia indirectament d'aquesta situació.

La plataforma ethereum es basa en contractes intel·ligents entre parells -programes informàtics que executen acords entre organitzacions i persones-i la seva moneda, l’ether, és l'instrument per poder exercir aquests contractes. Pavón assenyala que molts desenvolupadors de tot el món estan treballant en les múltiples aplicacions d’ethereum i que requeriran que els usuaris tinguin un moneder virtual amb ethers en els seus smartphones.

Entre ells, els enginyers de la catalana UpMining es troben desenvolupant una plataforma de vot en línia fonamentada en aquesta tecnologia en la qual han mostrat el seu interès grans corporacions i empreses de Catalunya. Miguel J. Besalú, fundador de la companyia, destaca que ethereum permet transmetre dades de forma completament segura i anònima, "un fet fonamental en el seu desenvolupament per a plataformes de vot virtual". Una altra de les característiques que ressalta l'ether és que el seu nombre és il·limitat, al contrari que el bitcoin del qual només pot haver-hi 21 milions en circulació -actualment n’hi ha 16 milions- o el litecoin que està circumscrit a 84 milions de monedes. "El fet que l’ether sigui infinit subjectarà tant el preu com la volatilitat en la moneda, dues característiques que jugaran a favor d'aquest ciberactiu", segons el president d’UpMining.

En el futur acabarem tenint una moneda digital com a divisa de reserva mundial, segons Saxo Bank

QUÈ PASSARÀ AMB BITCOIN?

En qualsevol cas, els experts coincideixen de manera gairebé unànime que el preu del bitcoin i de l’ether seguiran pujant. Ja ningú s'atreveix a assenyalar quant més es poden arribar a encarir aquest any, però prediccions més agosarades que les de la barrera dels 3.000 dòlars perfilaven altre límit teòric als 4.400 dòlars per al bitcoin, segons Daniel Masters, director de Global Advisors Bitcoin Investment Fund Plc.

Pavón explicava a Bolsamanía que "d'aquí a un any el preu de cada bitcoin podria rondar els 10.000 dòlars". Kay Van-Petersen, estrateg de global-macro de Saxo Bank, augura que la moneda digital arribarà als 100.000 dòlars en 10 anys. "El màxim teòric, quan es reparteixi el 90% dels bitcoins i amb una demanda clarament creixent, està en el milió d'euros per cada bitcoin", apunta Pavón.

Van-Petersen va més enllà quan afirma que "en el futur acabarem tenint una moneda digital com a divisa de reserva mundial". "És difícil dir si serà el bitcoin, però té la força i el suport que els falta als molts altres", rodona el expert de Saxo Bank. En quan a volums de negociació, creu l'analista que "no és desgavellat pensar que podran passar, amb el temps, a 500.000 milions i a un bilió de dòlars -enfront dels més de 5 bilions de dòlars que negocien els mercats de divises tradicionals diàriament- ".

De manera de colofó, l'analista de Saxo Bank deixa clar on és el futur en matèria d'inversions: "Les moneda digital són aquí per quedar-se, encara són molt joves i desconegudes, però no són una moda passatgera".

Noticias relacionadas

contador