la-chine-assure-avoir-les-moyens-de-gerer-les-variations-du-yuan

L'onada de vendes desfermada sobre el renminbi, que ha provocat que un dòlar es compri per sobre de 7 iuans, segueix aquest dimarts, després que el Banc Popular de la Xina hagi elevat el punt mitjà de la seva forquilla canviària fins als 6,9683 iuans. La caiguda de la moneda xinesa de dilluns va desencadenar una onada d'aversió al risc que va tenir efectes als mercats financers i va deixar declivis en les borses de tot el món.

La principal causa que Wall Street acabés amb retallades del 3% i els parquets europeus ho fessin amb declivis d'entre l'1,5% i el 2% és l'"efecte desestabilitzador" de l'abandonament de la política de sustentar el iuan ​​per part del supervisor monetari xinès, explica Stephen Innes, analista de VM Markets. Fins a la data, el banc central havia cremat les seves reserves de divises per mantenir el renminbi per sobre de la línia de les 7 unitats per cada bitllet verd, però aquesta "ja no és la seva prioritat", afegeix. És més, diversos analistes assenyalen que aquest gir envia el missatge que han abandonat les esperances que la guerra comercial arribi a la seva fi per la qual cosa han decidit que el conflicte vagi de mal en pitjor.

Així les coses, la divisa xinesa ha seguit estirant els seus mínims de més d'una dècada fins als 7,0574 iuans, mentre la mitjana de l'ancoratge d'un 2% al voltant del qual el govern xinès permet fluctuar el renminbi es troba en el seu punt més feble des del 20 de maig de 2008. Amb tot, el consens de Reuters esperava una rebaixa fins als 6,9736 iuans.

Els analistes qualifiquen el moviment del banc central xinès de "considerable", ja que "es tracta del doble del vist aquest dilluns", indiquen els experts d'ING i eleva el risc que la moneda s'arribi a canviar de mans en 7,1 iuans/dòlar.

A més, el govern dels Estats Units ha anunciat aquest dilluns la seva decisió de designar la Xina com un "manipulador de divises", després que el Banc Popular de la Xina hagi deixat caure el iuan a mínims de 2008 amb el dòlar.

L'enfonsament de la moneda xinesa enfront del dòlar s'ha produït tot just uns dies després que l'inquilí de la Casa Blanca amenacés Pequín amb imposar aranzels addicionals del 10 per cent a 300.000 milions de dòlars (270.582 milions d'euros) de productes xinesos a partir de l'1 de setembre.

En resposta, el Banc Popular de la Xina (BPC) fixava un punt mitjà en la forquilla de canvi del iuan al mercat continental xinès de 6,9225 iuans per dòlar, el canvi més dèbil des de desembre de 2018, després del qual la cotització de la moneda xinesa queia fins als 7,0501 iuans per dòlar, un 2,2% per sota de l'encreuament registrat a durant a sessió anterior i el pitjor canvi de la moneda xinesa des de maig de 2008.

En aquest sentit, el banc del gegant asiàtic va destacar dilluns que la caiguda del canvi del iuan o renminbi respon "a l'unilateralisme i les mesures de proteccionisme comercial, així com la imposició d'increments aranzelaris", encara que ha assenyalat que "el renminbi continua estable i fort davant d'una cistella de monedes".

"Aquest és el mercat. Oferta i demanda i el reflex de les fluctuacions al mercat internacional de divises", ha defensat l'institut emissor xinès i ha afegit que les fluctuacions del tipus de canvi també són normals i poden contribuir al fet que el mecanisme de preus exerceixi el paper d'assignació de recursos i ajust automàtic. "És normal que pugi i baixi (el tipus de canvi)", ha apuntat.

Noticias relacionadas

contador