ep yuan
CHINA STRINGER NETWORK / REUT - Archivo

El Banc Popular de la Xina segueix amb el gir de la seva política sobre el iuan i ha tornat a permetre que la moneda es debiliti per sobre dels 7 iuans per dòlar, per segon dia consecutiu. El banc central ha ubicat el punt mig canviari, al voltant del qual només permet fluctuar la moneda un 2%, als 7,0136 per dòlar, el seu nivell més feble des del 3 d'abril del 2008.

Aquesta gradual devaluació de la moneda a través de l'ancoratge diari, però, no envia tanta preocupació als mercats com es podria esperar, ja que segueix situant-se per sobre de les expectatives. Igual que ahir, quan aquest nivell va ser de 7,0039 iuans per dòlar, aquest divendres s'esperava que la xifra es col·loqués als 7,0222 iuans. La cotització del iuan que cotitza a la Xina continental cau al voltant d'un 0,1% aquest divendres i va deixar un mínim de 11 anys dimecres, als 7,0632 iuans. El iuan de Hong Kong es canvia de mans als 7,0755 per dòlar.

La rebaixa de la moneda més lenta del que s'esperava envia senyals d'esperança als inversors que la Xina no s'ha ficat de ple en una guerra de divises, a conseqüència de les tensions comercials amb els EUA. Això ha enviat un modest optimisme als operadors que ha permès rebotar a les borses. Les pujades de Wall Street de dijous han permès esborrar el declivi de dilluns, quan el renminbi va superar els 7 iuans per dòlar per primera vegada des de la crisi financera.

Tot i que el banc central del país asiàtic va atribuir el moviment a les condicions de mercat i la pressió de la guerra comercial amb els EUA, la coincidència en el temps amb els nous aranzels del 10% decretats per la Casa Blanca sobre 300.000 milions d'exportacions xineses va provocar una desastre als mercats mundials.

La resposta dels EUA no va trigar a arribar i el Departament del Tresor va designar Pequín com "manipulador de divises" de manera oficial, una mesura que permet al país imposar sancions i demanar l'assistència del Fons Monetari Internacional (FMI). Un iuan més feble converteix les seves exportacions en més atractives, un avantatge injust, segons el president dels EUA, Donald Trump, que la seva administració ha criticat des del minut zero. De fet, les exportacions de la segona potència mundial han pujat el juliol un 3,3% en termes anuals.

Però la caiguda de la moneda també incrementa les sortides de capital, de manera que el mercat també "estarà atent a les mesures de control dels fluxos de diners", apunta Stephen Innes, analista de VM Markets. D'altra banda, l'expert també aconsella prestar atenció a altres represàlies del gegant asiàtic, com la venda de bons del tresor dels EUA, ja que el país és el seu major tenidor de deute. No obstant això, veu aquesta mesura poc probable perquè "debilitaria el dòlar".

"L'ancoratge diari del iuan ha estat un important impulsor del mercat aquesta setmana", indica Innes, "però fins ara les pitjors pors s'han evitat, ja que el banc central xinès no permet que la moneda es debiliti sense motiu", prossegueix i assenyala que els operadors seguiran amb molta atenció on està "la següent barrera".

Noticias relacionadas

contador