la-chine-laisse-le-yuan-enfoncer-le-seuil-de-7-pour-un-dollar

L'ancoratge mig del iuan és, aquest dijous, el més feble des de 2008. El Banc Popular de la Xina segueix embarcat en el gir de la seva política monetària i confirma que ha abandonat totalment el seu objectiu anterior de mantenir ell renminbi per sobre dels 7 iuans per dòlar. El punt diari mitjà al voltant del qual només permet fluctuar la moneda un 2% es troba als 7,0039 iuans per dòlar.

Segons una enquesta de Reuters, aquest nivell havia de fixar-se avui als 7,0205 per dòlar, de manera que el banc central ha superat les expectatives del mercat. Les autoritats monetàries del gegant asiàtic el van col·locar dimecres als 6,9996 iuans i la moneda es va elevar fins a un màxim de més de 11 anys als 7,0632 iuans.

"L'ancoratge diari del iuan ha estat un important impulsor del mercat aquesta setmana", indica Stephen Innes, analista de VM Markets, "però fins ara les pitjors pors s'han evitat, ja que el banc central xinès no permet que la moneda es debiliti sense motiu", prossegueix i assenyala que els operadors seguiran amb molta atenció on està" la següent barrera".

Els inversors mantenen el iuan sota el focus des que dilluns, quan un dòlar es va canviar de mans per sobre de 7 iuans per primera vegada des de la crisi financera global. Tot i que el banc central del país asiàtic va atribuir el moviment a les condicions de mercat i la pressió de la guerra comercial amb els EUA, la coincidència en el temps amb els nous aranzels del 10% decretats per la Casa Blanca sobre 300.000 milions d'exportacions xineses va provocar un desastre als mercats mundials. La guerra comercial havia entrat en una nova fase de guerra de divises.

La resposta dels EUA no va trigar a arribar i el Departament del Tresor va designar Pequín com "manipulador de divises" de manera oficial, una mesura que permet al país imposar sancions i demanar l'assistència del Fons Monetari Internacional (FMI). Un iuan més feble converteix les seves exportacions en més atractives, un avantatge injust, segons el president dels EUA, Donald Trump, que la seva administració ha criticat des del minut zero. De fet, les exportacions de la segona potència mundial han pujat el juliol un 3,3% en termes anuals.

Però la caiguda de la moneda també incrementa les sortides de capital, de manera que el mercat també "estarà atent a les mesures de control dels fluxos de diners", apunta Innes. D'altra banda, l'expert també aconsella prestar atenció a altres represàlies del gegant asiàtic, com la venda de bons del tresor dels EUA, ja que el país és el seu major tenidor de deute. No obstant això, veu aquesta mesura poc probable perquè "debilitaria el dòlar".

Noticias relacionadas

contador