• Arribarà la lliura a la paritat amb l'euro i el dòlar? La pregunta dels analistes
  • El diferencial de bons entre el Regne Unit i els Estats Units a 2 anys i el marge de rendiment es troba en mínims històrics

Els operadors del mercat de les divises viuen una altra jornada d'infart, amb la lliura sotmesa a una forta pressió venedora, que ha portat la moneda britànica a perdre ja els 1,2700 en preus intradia i a tocar mínims de juny de 1985, a causa dels temors al voltant d'un Brexit dur. El dòlar s'està veient impulsat per l'avanç de l'economia dels EUA i la perspectiva d'un bon resultat en l'informe d'ocupació de setembre i, per si amb això no n'hi hagués prou, especulacions sobre el fet que el Banc Central Europeu (BCE) pugui retirar els estímuls abans del previst han portat l'operativa de l'euro a una muntanya russa.

La moneda única va escalar posicions contra el dòlar i va tancar la sessió amb guanys d'un 0,2% (fins als 1,1222 $), de la mateixa manera que ho va fer el rendiment del deute de la Zona Euro, com a conseqüència d'un informe de Bloomberg que explicava que el BCE està a punt d'arribar a un consens per reduir el ritme mensual de compra de bons. No obstant això, un portaveu del BCE va tuitejar que el comitè de política monetària del banc central no ha discutit la decisió de la retirada dels estímuls.

"El mercat s'ha deixat endur pels titulars i ha deixat una resposta excessiva", assegura la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien. Des d'un punt de vista tècnic, experts de Scotiabank indiquen que "l'euro ha provat dos nous mínims en la setmana al voltant d'1,1150 $, i sembla vulnerable després de la ruptura a través de la mitjana mòbil de 50 dies (1,1202 $), i de 100 dies (1,1182 $), amb la possibilitat d'una ruptura sostinguda a través de la mitjana mòbil de 200 dies (1,1163 $)".

La lliura i el dòlar han fet un torcebraç en què la moneda britànica ha estat la clara perdedora, ja que la renovada gana per la divisa dels EUA és la responsable, en part, de la seva davallada fins a mínims de 31 anys contra el bitllet verd. La fortalesa del dòlar persistirà, però experts com Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, alerten que "després de 6 dies consecutius de guanys, els operadors han de tenir cura amb una correcció en el dòlar/ien abans de l'informe del mercat laboral dels EUA", però, Lien indica que" si les bones condicions de l'ocupació als EUA es confirmen, el dòlar podria canviar-se fàcilment més enllà dels 103 iens, i hi ha recorregut fins als 105 iens".

L'altre factor que explica la debilitat de la lliura és de sobres conegut. L'anunci de la primera ministra del Regne Unit que executarà l'article 50 del Tractat de Lisboa, el 17 de març, ha reinstal·lat la por que els efectes de la sortida del país de la Unió Europea (UE) siguin devastadors sobre l'economia britànica. Theresa May va subratllar que el país abandonarà la UE d'acord amb els procediments legals i va descartar així la possibilitat d'una retirada desordenada del bloc europeu, però la posició sobre llibertat de moviments defensada per Londres fa presagiar un difícil acord amb els socis europeus sobre l'accés del Regne Unit al mercat únic.

El sentiment del mercat és clarament a la baixa cap a la divisa britànica i s'espera que es canviï a 1,2500 $ en el curt termini

Així, la lliura ha arribat a canviar-se en nivells per sota dels mínims marcats després del referèndum sobre el Brexit i opera molt a prop dels 1,2700 $, preus no vistos des de 1985. En el seu encreuament contra l'euro, ha assolit mínims de cinc anys, fins a nivells per sota de les 0,8800 lliures. El sentiment del mercat és clarament a la baixa cap a la divisa britànica i s'espera que es canviï a 1,2500 $ en el curt termini.

Experts de Scotiabank expliquen el seu pronòstic d'un major declivi en l'encreuament lliura/dòlar perquè "el diferencial de bons entre el Regne Unit i els EUA a 2 anys i el marge de rendiment es troba en mínims històrics, empenyent més enllà de -70 punts bàsics, i els mesuraments de la volatilitat implícita de la lliura s'estan elevant gradualment, generant un augment de la prima per a la protecció contra la moneda anglesa". Més enllà d'aquest nivell, espera el preu psicològic dels 1,2000 $, indica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.

PARITAT?

Les veus més catastrofistes ja estan parlant de la paritat de la lliura esterlina contra el bitllet verd i la moneda única, però hi ha escasses possibilitats que vegem aquest fet històric en el curt termini. En els últims 45 anys, la lliura mai ha operat en el canvi d'un a un contra l'euro o el dòlar. El preu més baix al qual s'ha arribat a canviar la lliura es va assolir el 1985: 1,0520 $, mentre que la moneda compartida va escalar fins als 0,9850 al desembre de 2007, de manera que per tocar la paritat, la lliura/dòlar hauria de caure un altre 20% i l'euro/lliura escalar un 14%. I encara que des de la celebració del referèndum la cotització de la lliura s'ha enfonsat un 16% davant el dòlar, la paritat és una cosa "poc plausible per ara i que necessitaria una raó de pes com, per exemple, que l'economia del Regne Unit es veiés delmada pel Brexit", explica Kathy Lien.

Les veus més catastrofistes ja estan parlant de la paritat de la lliura esterlina contra el bitllet verd i la moneda única

"Però és important assenyalar que el Regne Unit està en creixement per ara i la prioritat número u de l'Executiu de Theresa May serà protegir l'expansió econòmica durant els pròxims mesos", assegura l'experta de BK Asset Management. A més, el declivi de la lliura és "extremadament positiu: esperonarà el turisme, el comerç i seguirà donant suport a la borsa", assegura Lien. La repercussió més immediata s'ha notat en l'FTSE 100 de Londres, que ha marcat un nou màxim històric intradia en 7.121 punts, tot i que en preus de tancament ha deixat una pujada de l'1,3%, en 7.074,34 punts, lleugerament per sota del seu anterior màxim històric al tancament (7.104).

En qualsevol cas, Londres segueix sent un punt calent per a les inversions estrangeres i ha la certesa que el Govern de May s'esforçarà per incentivar les empreses a que mantinguin les seves operacions al Regne Unit amb mesures, per exemple, com mantenir un impost de societats baix, gairebé un 40% menys que Alemanya.

Així que mentre caigudes fins als 1,2500 $ -fins i tot fins als mínims de 1985- i fins als 0,90 euros són factibles, la paritat és una mica ambiciosa per ara.

contador