lira turca portada

La lira turca estén la caiguda aquest dimarts i continua afeblint-se després de la victòria aquest diumenge de Recep Tayyip Erdogan, que seguirà al capdavant del país otomà cinc anys més. La moneda marca nous mínims històrics i es negocia a 20,29 enfront del dòlar nord-americà després de les fortes pèrdues registrades a la sessió de dilluns.

Des del començament d'any, la lira turca ha perdut més d'un 7% del seu valor i durant els últims cinc s'ha deixat un 77% del seu valor enfront del bitllet verd.

"La lira turca ha estat sota una tremenda pressió, ja que els operadors saben que Edrogan està de tornada. No hi ha dubte que el president té un gran suport entre la seva gent, i els comerciants i els inversors volen saber si canviarà la seva postura sobre la inflació. "El seu enfocament ha causat un dany significatiu a la moneda, però el president segueix creient que una inflació més gran només perjudicarà la gent del país", explica Naeem Aslam, cap d'inversions de Zaye Capital Markets.

Tot i la inestabilitat econòmica que viu el país, es preveu que Erdogan segueixi amb les seves polítiques expansives, cosa que provocarà que l'economia segueixi exposada a "un ajustament desordenat si manté les polítiques econòmiques insostenibles, les quals, exerceixen pressió sobre la lira i les balances exteriors del país", destaca Thomas Gillet, director de qualificacions sobiranes de Scope Ratings.

En aquest sentit, el líder otomà ha mantingut durant molts anys la seva política poc convencional que uns tipus més alts provoquen una inflació elevada, fins i tot durant períodes de forta tensió als mercats. "És una part estructural de la seva retòrica i la seva opinió gairebé no ha canviat al llarg dels anys", afirma Guillaume Tresca, estrateg sènior de Mercats Emergents a Generali Investments.

Per a l'expert, “el banc central pot portar la lira turca a depreciar-se una mica més ràpidament amb intervencions menys estrictes, però no esperaríem canvis significatius. Les autoritats polítiques poden ajustar els instruments alternatius o els tecnicismes del sistema de dipòsits protegits contra les fluctuacions del tipus de canvi. Tot i això, no esperem pujades explícites dels tipus i veiem el risc que les autoritats facin marxa enrere més endavant en els canvis necessaris”.

L'atenció se centrarà ara en el nomenament del nou gabinet, probablement a les primeres setmanes de juny, i especialment en el ministre de Finances i els possibles canvis al banc central. Hi ha certes esperances que es nomeni l'exministre de Finances Simsek.

"Si es vol evitar un gran moviment més feble a la lira i una possible crisi econòmica sistèmica, Erdogan necessita moure's ràpid i nomenar algú com Simsek al seu equip", afirma l'estrateg sobirà sènior de mercats emergents de BlueBay Asset Management, Timothy Ash, en declaracions a CNBC.

"La pregunta és si alguna persona així tindrà prou llibertat per fer els canvis de política econòmica que siguin necessaris, com a pujades de tipus", conclou Ash.

Noticias relacionadas

contador