lira turca portada
32,5566 TRY
  • 0,0112 TRY
  • 0,03%

Nous mínims històrics per a la lira turca aquest dimecres, que cotitza per sobre de les 13 lires per dòlar i, de fet, s'aproxima a les 14 unitats en canvi contra el bitllet verd després d'aconseguir un canvi als 13,85 lires. Les notícies que arriben de dimissions al banc central i el creixement econòmic menor del que s'esperava continuen danyant la moneda otomana.

Dimarts, la divisa turca va tornar a nivells de preu per sobre dels 13 dòlars després de les noves declaracions del president turc, Recep Tayyip Erdogan, en què s'oposava a qualsevol augment dels tipus d'interès. "Sempre he defensat la baixada dels tipus d'interès i he repetit que els tipus han de ser més baixos. No he defensat mai ni defensaré la pujada dels tipus d'interès", va dir Erdogan diumenge a la premsa turca.

Erdogan s'ha negat sistemàticament a apujar els tipus d'interès per frenar la inflació creixent de dos dígits, i el valor de la lira s'ha desplomat durant els últims anys en gran mesura com a conseqüència. La inflació a Turquia s'acosta ara al 20%. Erdogan ha acomiadat tres caps del banc central per no alinear-se amb la seva creença que no s'han de pujar els tipus.

L'espiral baixista de la lira ha estat sorprenent: es va desplomar des d'aproximadament 8,5 per dòlar a finals d'agost fins a més de 13 per dòlar en només tres mesos. El 24 de novembre, la moneda va protagonitzar la caiguda més gran en un dia, del 14%, també per les paraules del president turc.

La lira es torna a veure afectada aquest dimecres després de conèixer-se que el director Executiu de Mercats del Banc Central de Turquia ha deixat el seu lloc. "El dòlar va tornar a superar els 13 enfront de la lira després dels informes i es manté per sobre d'aquesta xifra malgrat haver reduït alguns d'aquests guanys, que també es van produir després que el país informés d'un creixement del 7,4% al tercer trimestre, una mica per sota de les expectatives", comenta Craig Erlam, analista d'Oanda.

"La moneda continua sent molt vulnerable a noves pèrdues, ja que el president Erdogan segueix oposant-se feroçment a la pujada dels tipus i el banc central no dona senyals de canviar-ne l'enfocament, més aviat el seu personal", afegeix l'expert.

Noticias relacionadas

contador