ep archivo   imagen de archivo de una bandera de turquia
EUROPA PRESS - Archivo
32,4842 TRY
  • 0,0000 TRY
  • 0,00%

La lira turca perllonga el seu patiment i marca un mínim darrere l'altre contra el dòlar, en un declivi de més del 10% als últims 10 dies, impulsada pels temors que el banc central del país permeti que la inflació galopant aclapari l'economia. Al declivi també hi ha contribuït la constant ingerència del president Recep Tayyip Erdogan sobre la política monetària del banc central turc.

Dijous, la lira s'ha aproximat als 11 dòlars, en una caiguda de més del 2%, que se suma a les pèrdues de la sessió de dimecres, del 2,7%. La divisa otomana és la moneda dels mercats emergents amb el pitjor comportament de l'any i s'encamina al novè any consecutiu de caigudes, amb un descens de gairebé el 30% aquest any.

Els inversors han fugit de la lira als últims dies i han anticipat que el banc central de Turquia retallarà el tipus d'interès en la reunió d'aquest 18 de novembre. La inflació a Turquia va assolir gairebé el 20% a l'octubre segons les mesures oficials. El banc central va retallar els tipus d'interès a les reunions del setembre i l'octubre. Molts esperen que retalli el tipus repo de referència en una setmana al 15% des del 16%.

Les expectatives que el banc central retalli la seva taxa van augmentar dimecres després que Erdogan repetís el desig que els tipus d'interès siguin baixos per estimular el creixement econòmic.

Durant un discurs als membres del seu partit dimecres, Erdogan va citar un vers de l'Alcorà que va dir que s'oposa a cobrar interessos. "Mentre estigui al càrrec, continuaré la nostra lluita contra els tipus d'interès fins al final. Continuaré la meva lluita contra la inflació fins al final", va dir Erdogan.

"Tenint en compte les declaracions del president Erdogan, el mercat està completament espantat pel que pugui passar", comenta Phoenix Kalen, estrateg de Société Générale, segons WSJ. S'espera que el banc central retalli el tipus d'interès de referència un 1% dijous.

Noticias relacionadas

contador