johnson libra

La lliura intenta d'estabilitzar-se aquest divendres, quan va camí de perdre més d'un 1% en l'acumulat de la setmana, apallissada pels últims esdeveniments a l'entorn del Brexit. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha decidit no continuar negociant amb la Unió Europea (UE) un tractat comercial que reguli les relacions entre els Vint-i-set i Regne Unit a partir de l'1 de gener.

La moneda britànica va cedir terreny el dijous després d'un descoratjador comunicat de la UE fins a nivells per sota dels 1,29 dòlars, on se situa aquest divendres. Enfront de l'euro, cotitza a 0,9067 lliures.

Un comunicat menys que optimista de la UE va molestar el negociador en cap del Regne Unit, David Frost, qui va tuitar que es sentia decebut. "Estem sorpresos pel suggeriment que, per arribar a un acord, tots els moviments han de venir del Regne Unit. És un enfocament molt poc usual per a dur a terme una negociació", va comentar el negociador britànic, David Frost.

Aquestes paraules van arribar després de la preocupació expressada per Charles Michel, president del Consell, després del conclave europeu per la falta de progrés. “Demanem al Regne Unit que faci els moviments necessaris", va dir. Michel Barnier, negociador en cap europeu, ha proposat continuar negociant la setmana vinent per intentar arribar a un acord a final de mes. “La UE sempre ha declarat el final d'octubre com la seva data límit”, indiquen els experts de MUFG. Per part seva, la cancellera alemanya Angela Merkel ha intentat d'encoratjar noves negociacions, “i creiem que això serà el resultat: noves converses més enllà d'aquesta cimera”.

“Veiem l'acció del preu de la lliura esterlina com a consistent amb un raonable grau d'esperança que finalment s'aconsegueixi un tractat comercial a temps”, prossegueixen els experts de banc japonès. Altres analistes alerten que la volatilitat en la lliura persistirà durant les pròximes setmanes.

Noticias relacionadas

contador