inflacion dolares eeuu
Alberto Sánchez.

El dòlar dels EUA sembla imparable i segueix embarcat en un ral·li contra tots els seus rivals que es manifesta a la fortalesa de l'índex del dòlar -indicador de l'acompliment contra sis divises-, en màxims de 22 anys, per sobre de 110,00, a cavall de l'agressiva política monetària de la Reserva Federal dels EUA (Fed) i dels rendiments dels bons. Dimarts, el deute a 2 anys va superar el 3,50%, i el 10 anys va superar el 3,35% per primera vegada des del juny, cosa que encara ha imprès més impuls al bitllet verd. Però aquesta fortalesa ja està passant factura a empreses i governs de la resta del món, per la qual cosa els experts es pregunten fins quan durarà.

La carrera alcista de la moneda dels Estats Units ja ha deixat alguns cadàvers pel camí. Sense anar més lluny, ha escombrat la sacrosanta paritat amb l'euro, fet que ha portat a fixar l'objectiu de la depreciació de la moneda comunitària en 0,96 dòlars, segons alguns experts. I ara amenaça un ien en mínims des del 1998, gairebé en 145 iens per dòlar, i força la mà del govern del Japó, que haurà de prendre mesures per pal·liar la caiguda de la divisa.

Per la seva banda, la Xina ja ha bombat més liquiditat al seu sistema financer amb la segona reducció des del començament del 2022 dels requisits de reserves de divises dels bancs del país, amb l'objectiu d'apuntalar un iuan que s'ha depreciat un 8% aquest any. I en general, les economies del món veuen com un dòlar car encara fa pujar més la factura energètica enmig de la crisi del gas i el petroli desfermada a Europa.

Però el 'bitllet verd' s'està convertint també en un problema als EUA. En els resultats del segon trimestre, la fortalesa del dòlar va començar a pesar en els beneficis de les empreses nord-americanes. També s'espera un impacte negatiu a les exportacions dels EUA de la fortalesa del dòlar, "fent que els productes nord-americans siguin menys assequibles per als altres, sobretot tenint en compte que el món està lluitant amb una forta disminució del poder adquisitiu",

"L'enfortiment del dòlar és un mal de cap creixent, i volem creure que el ral·li no pot continuar per sempre, perquè un dòlar tan fort és també un mal de cap creixent per als Estats Units", indica Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote. "Així doncs, si el dòlar segueix pujant a aquesta velocitat, no només els països diferents dels EUA continuaran veient com les seves factures energètiques, anomenades en dòlars, s'inflen més del que és necessari, sinó que l'economia nord-americana també xocarà contra un mur", avisa.

Però creu l'expert que “això és una mica el que la Fed està intentant fer”. "Després d'haver imprès desenes de milers de milions de dòlars per estimular el creixement als Estats Units, els responsables de la política monetària d'aquest país tenen dificultats per refredar l'economia, i per donar un cop de timó. Així que potser, colpejar-se contra un mur sigui una opció", argumenta Ozkardeskaya.

Si la història serveix de guia, el dòlar dels Estats Units encara té recorregut a l'alça. Si ens remuntem als anys 80, quan Paul Volcker pujava els tipus d'interès a gran velocitat per controlar la inflació, el dòlar nord-americà també es va fer molt fort. El bitllet verd va guanyar a prop d'un 50% davant del ien japonès, el marc alemany, el franc francès i la lliura esterlina entre el 1980 i el 1985. Aquesta va ser la magnitud de les pujades que l'índex del dòlar va assolir el nivell 164, i els líders japonesos, europeus i nord-americans es van haver de reunir a l'Hotel Plaza de Nova York per arribar a un acord per rebaixar la moneda dels EUA.

Ara, per descomptat, no s'espera que Jerome Powell pugi els tipus tan agressivament com Volcker, “però si pensem que 164 va ser el nivell més alt assolit per l'índex del dòlar allà pels anys 80, encara tenim, en teoria, un llarg camí per recórrer", diu l'analista de Swissquote, com a advertiment.

Noticias relacionadas

contador