dinero, dolares, rico, billetes

El mercat de les divises cotitza aquest dilluns la treva comercial assolida entre els presidents de la Xina, Xi Jinping, i els EUA, Donald Trump, dissabte, durant la cimera del G-20 a Osaka. Les monedes refugi, com el ien i el franc suís han reculat davant el dòlar, mentre que el iuan ha protagonitzat alces importants. El 'bitllet verd' no mostra vigor, en canvi, davant d'altres rivals com l'euro o la lliura, contra els quals cotitza amb alces moderades.

El ien i el franc suís, que tendeixen a actuar com a refugis en temps de dificultats al mercat, van retallar posicions respecte al dòlar, mentre que el dòlar australià, un proxy del risc en les notícies relacionades amb la Xina, ha avançat un 0,2 %. El ien s'ha desplomat a mínims de gairebé dues setmanes, als 108,50 iens contra el 'bitllet verd' i la moneda suïssa, per la seva banda, ha cedit a mínims de 10 dies, a les 0,9843 unitats.

El iuan, en canvi, ha deixat un màxim de 10 dies a les 6,8320 unitats contra el dòlar, que cotitza amb caigudes del 0,7% davant la moneda xinesa.

En altres creus, l'euro cau un 0,37% enfront de la seva contrapart nord-americana, mentre la lliura ho fa un 0,25%, però els experts avisen que el dòlar està condemnat a cedir terreny, perquè la Reserva Federal dels EUA (Fed ) no abandonarà els seus plans de retallar tipus, tot i el resultat positiu de la cimera del G-20, que ha aturat la guerra comercial, almenys de moment.

Era una de les trobades bilaterals més esperades d'aquesta cimera amb l'objectiu de relaxar les tensions comercials que han anat en augment durant les últimes setmanes.

Després de la seva trobada amb Jinping, Trump ha explicat als mitjans que el diàleg amb la Xina per contenir la guerra comercial que enfronta els dos països va "de nou per bon camí". Com a primer pas d'aquest avanç, el líder nord-americà ha anunciat que permetrà a les empreses del seu país que venguin productes al fabricant xinès Huawei.

Trump va assegurar que continuaran reunint-se per aconseguir un acord comercial entre Washington i Pequín. "Anem a suspendre els aranzels i ells van a comprar nous productes agrícoles", va anunciar. D'aquesta manera, es cancel·la la possibilitat d'imposar aranzels a les importacions xineses per valor proper als 260.000 milions d'euros.

REACCIÓ A CURT TERMINI

"El mercat necessitava un bon resultat, i la reunió del G-20 ho va aconseguir", indiquen experts d'Australia & New Zealand Banking Group Ltd. "Queda per veure si les accions de Trump i Xi coincideixen amb les seves paraules, però almenys a curt termini, les monedes de risc rebran un impuls", afegeix.

"És probable que qualsevol reacció positiva del mercat s'esgoti al final de dilluns", avisen de la seva banda des de Mizuho Bank. "La cautela del mercat es mantindrà, ja que Trump no va deixar clar el que volia dir amb suspendre les tarifes addicionals de moment. És possible que el tema torni a aparèixer en el termini d'un mes".

Noticias relacionadas

contador