lagarde-bce-evoque-un-objectif-d-inflation-plus-flexible

El Banc Central Europeu (BCE) ha obert la porta a realitzar proves pilot de l'euro digital abans del seu llançament massiu a diverses ciutats d'Europa, a imatge i semblança de les que porta a terme el Banc Popular de la Xina amb l'e-iuan, al qual li espera un altre test a Pequín durant les celebracions de l'Any Nou Lunar. El BCE no revela les dates en què això pot ocórrer, encara que ja perfila altres aspectes, com ara que els dipòsits dels minoristes en euros digitals al sistema no superin els 3.000 euros.

En una entrevista amb el mitjà alemany Der Spiegel, el membre del Comitè Executiu del BCE Fabio Panetta ha assegurat que "provar l'euro digital en diferents ciutats seria una decisió intel·ligent". El treball per llançar un euro digital tot just ha començat, i Panetta fixa l'horitzó en uns quatre o cinc anys, exactament el mateix horitzó que va fixar la presidenta de supervisor monetari, Christine Lagarde.

Al començament d'estiu d'aquest any el Comitè Executiu informarà de la seva anàlisi preliminar al Consell de Govern, que llavors adoptarà una decisió sobre la manera de procedir. Només llavors començarà el "treball real" del BCE, delimitant el marc operatiu i la solució tècnica durant almenys 18 mesos. Només llavors el Consell de Govern ha d'adoptar una decisió final i se'n començarà la fase d'implementació.

El llançament d'un euro digital implica riscos per al negoci bancari en evitar la dependència de la banca minorista, que ha estat l'intermediari financer clàssic entre bancs centrals i clients minoristes. En referència a això, Panetta ha subratllat que els bancs "jugaran un paper important en la distribució de l'euro digital".

"Hem afirmat explícitament i repetida que volem que els bancs siguin els nostres socis, no els nostres competidors. Nosaltres oferirem diners segur, no serveis financers. Oferir serveis financers és el paper dels bancs comercials, seria una bogeria que ho féssim nosaltres", ha indicat l'italià.

A més, en cas que els clients minoristes finalment tinguin la possibilitat d'accedir a aquests euros digitals directament des del BCE, l'autoritat monetària permetria només tenir reserves fins a un cert nivell, o fer els dipòsits "no atractius" per sobre de certa quantitat cobrant un interès.

Malgrat que els detalls no estiguin delimitats, Panetta ha indicat que el BCE podria limitar els dipòsits a 3.000 euros en el sistema, cosa que "seria molt més que els requisits d'efectiu de la majoria de la gent avui en dia".

Noticias relacionadas

contador