la-chine-assure-avoir-les-moyens-de-gerer-les-variations-du-yuan

El Banc Popular de la Xina (PBoC per les sigles en anglès) ha fixat el tipus de canvi diari del iuan -al voltant que només pot fluctuar un 2%- al seu nivell més alt dels últims 30 mesos, en resposta a l'apreciació que ha patit la moneda des que el banc central va decidir rebaixar el pes del dòlar en el seu índex de divises. Aquests canvis han imprès una forta volatilitat en el renminbi aquest dimarts, ja que el seu avanç contra el 'bitllet verd' ha disparat una ronda de presa de beneficis.

Això també marca el major enfortiment d'un dia en termes percentuals des de juliol de 2005, quan la Xina va abandonar la fixació de la moneda enfront del dòlar nord-americà. El banc central va situar el tipus de canvi mitjà del iuan enfront del dòlar en 6,4760 iuans aquest matí, és a dir, 648 PIPS o un 1% més ferm que l'anterior, de 6,5408 iuans. Es tracta del major augment d'un dia en el punt mitjà del iuan des que la Xina va abandonar una paritat amb el dòlar el 2005.

El iuan va pujar gairebé un 7% davant el dòlar el 2020, impulsat per un ampli avantatge de rendiment en el deute xinès sobre altres mercats desenvolupats i la ràpida recuperació de l'economia de la COVID-19. Els operadors assenyalen que la força del iuan dilluns -quan va registrar un augment de l'1% davant el dòlar- i a principis de dimarts es va mantenir dins dels rangs previstos per a la moneda aquest any, però que les expectatives apuntaven a una apreciació constant i gradual. L'augment sobtat havia desbaratat aquestes previsions.

Esperonat per l'increment del canvi mitjà, el iuan ha obert en 6,4601 per dòlar i ha saltat a 6,4292 durant la sessió del matí, el seu nivell més fort des del 15 de juny de 2018. La seva contrapart a l'estranger ha pujat més del 0,6% per superar el nivell de 6,42 iuans 'offshore' i tocar 6,4127 per dòlar, el canvi més ferm des de mitjans de juny de 2018. No obstant això, hores després, els guanys del iuan s'havien esvaït, amb la moneda canviant-se de mans a 6,4622 iuans, més feble que el tancament de l'anterior. Els analistes indiquen que la forta pujada del iuan ​​va provocar la presa de beneficis, cosa que va suscitar el gir a la baixa. Però la falta de resistència dels bancs estatals o del PBoC al ral·li suggereix que la moneda reprendrà les pujades.

"És probable que la recuperació econòmica de la Xina després de la pandèmia es mantingui forta mentre que els EUA i Europa segueixen lluitant per contenir el virus, cosa que indica que el camí per a la fortalesa del iuan està molt menys obstaculitzat per les preocupacions de bloqueig de les economies", assenyala Stephen Innes, analista d'Axi. "La tolerància implícita del PBoC a un major repunt del iuan per sota de 6,50 per dòlar el nou any només reforçarà el flux de compra de renminbi", assenyala per la seva banda Ken Cheung, estrateg en cap de divises de Mizuho.

Noticias relacionadas

contador