shinzo abe tiroteo
NHK - Twitter

L'exprimer ministre japonès Shinzo Abe ha mort per les greus ferides causades després de rebre diversos trets mentre feia campanya al sud del Japó, segons han informat les autoritats nipones. L'home que ha perpetrat l'atac amb escopeta ha estat detingut per les autoritats.

Abe, el primer ministre més longeu del Japó, estava fent un discurs a la ciutat de Nara quan s'han sentit trets al voltant de les 11:30 am. (10:30 pm. de dijous, hora de l'est). La cadena pública NHK, citant els bombers locals, ha informat que Abe es troba en estat de "parada cardiopulmonar", cosa que suggereix que no tenia pols. Ha estat ingressat a l'Hospital de la Universitat Mèdica de Nara. Aquesta mateixa cadena reporta que es devien haver trobat explosius al domicili del sospitós.

Després de la mort, el líder de l'equip mèdic que va intentar salvar la vida del primer ministre ha comparegut davant els mitjans per explicar que la causa de la mort ha estat la pèrdua de sang i que no han estat suficients les "grans quantitats de transfusions" que ha rebut. Així mateix, el dany provocat pels trets s'ha estès des del costat dret del coll del malaguanyat Abe fins al cor.

En unes breus declaracions davant de les càmeres, el secretari en cap del Gabinet, Hirokazu Matsuno, ha comunicat que l'estat d'Abe seguia sent "desconegut". "Un acte tan bàrbar és absolutament inacceptable i el condemnem categòricament", hi ha afegit. L'actual primer ministre, Fumio Kishida, i els ministres del govern que es trobaven de viatge a diverses parts del país, tornarien a Tòquio immediatament, hi ha afegit. Alguns mitjans reporten que Kishida ha suspès la campanya electoral.

Diumenge se celebren les eleccions a la Cambra Alta del Parlament japonès. Abe, de 67 anys, que va abandonar el càrrec el 2020, estava fent campanya per altres membres del governant Partit Liberal Democràtic conservador, però ell no n'era candidat.

Abe procedeix de l'elit política japonesa i com a primer ministre havia fet de la reactivació del creixement econòmic a través de les seves polítiques “Abenomics” un pilar fonamental del seu mandat.

Tot i que Abe havia estat lloat per ampliar el perfil del Japó, el seu partit va estar ple d'escàndols i se'l va acusar de gestionar malament la resposta del país a la pandèmia.

La dimissió d'Abe fa dos anys es va produir enmig d'un empitjorament de la colitis ulcerosa, una malaltia intestinal crònica contra la qual havia lluitat durant anys. Va fer l'anunci dies després de batre un rècord com el primer ministre més longeu del Japó, amb gairebé vuit anys al càrrec. Anteriorment va ser primer ministre del 2006 al 2007.

Noticias relacionadas

contador