ep dos agentes de la policia y dos personas protegidas con mascarillas durante el segundo dia
David Zorrakino - Europa Press

"El Govern no exigirà res que no es pugui complir", ha dit el mateix ministre de Sanitat, Salvador Illa, sobre la possibilitat que l'ús de caretes es faci obligatori per a la població quan es vagin suavitzant les restriccions a la mobilitat i el confinament. Des de l'Executiu reconeixen que aquest producte serà important durant el període de desescalament, però no concreten encara comes repartiran, en cas que es consideressin imprescindibles.

Tampoc no s'ha comunicat si n'existeixen reserves suficients perquè tota la població hi tingui accés. Es tracta d'una mesura "contemplada" però que de moment "no està decidida", ha afirmat Illa. "Estem ara preparant-nos per anar obrint el confinament gradualment" i quan arribi el moment de la desescalada, "tindrà molta importància portar careta", ha dit, per part seva, la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya.

Sanitat ho està consultant amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), veient que les seves "noves recomanacions" indiquen que utilitzar-ne podria frenar substancialment els contagis, tenint en compte que hi ha una part de la població infectada però asimptomàtica. A la fi de març, aquest organisme rebutjava l'ús de les màscares per part de la població sana i que no estigués en contacte amb possibles infectats, ja que el coronavirus no es transmet per l'aire.

Mentrestant, el president del Govern, Pedro Sánchez, garantia que el conjunt de la població comptaria amb el material de protecció necessari. També ha assegurat que es controlarà el preu de venda d'aquests productes, ja que és "un dret que tenen els ciutadans", després que es detectessin casos de farmàcies que estaven venent màscares o gel hidroalcohòlic fins a a deu vegades més car que el preu habitual.

Precisament, alguns col·legis de farmacèutics han proposat que les caretes se subministrin de franc, sota prescripció i amb recepta. Però assenyalen amb preocupació que en aquest moment no se'n tenen existències suficients per posar en marxa aquesta iniciativa; reconeixen que ara com ara aquesta mesura no és imprescindible, però que podria arribar a ser-ho en cas que se'n faci obligatòria la utilització.

Des de l'Associació d'Empreses d'Equips de Protecció Individual (ASEPAL) han demanat a les autoritats que actuïn contra la fabricació artesanal de màscares perquè poden crear una "falsa sensació de protecció". "Utilitzen materials que no han passat els corresponents procediments de certificació de conformitat i, en molts casos, veiem que aquests materials no passarien els estàndards corresponents". Per tant, avisen que aquest tipus de màscares "en cap cas" s'haurien de facilitar als consumidors.

Noticias relacionadas

contador