biden xi
© Alberto Sánchez

El president dels Estats Units, Joe Biden, i el president de la Xina, Xi Jinping, s'han reunit virtualment aquesta matinada durant la qual és la trobada més estreta entre els líders dels dos països des que Biden va assumir el càrrec al gener.

Xi ha dit durant la reunió, que ha durat gairebé quatre hores, que perquè la Xina i els Estats Units es portin bé "en una nova era", s'han de seguir els tres principis de respecte mutu, coexistència pacífica i cooperació en què tots guanyin, han assenyalat els mitjans estatals xinesos, segons recull CNBC. La Xina i els EUA s'han de "respectar mútuament", ha afirmat.

"La reunió (ha estat) àmplia, profunda, sincera, constructiva, substancial i productiva", ha dit la portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers xinès, Hua Chunying, en anglès a Twitter. "Ajuda a augmentar l'enteniment mutu", ha afegit.

Els dos líders han subratllat la seva responsabilitat davant del món per evitar el conflicte. "Em sembla que la nostra responsabilitat com a líders de la Xina i els Estats Units és garantir que la competència entre els nostres països no es desviï cap al conflicte, ja sigui intencionat o no", ha afirmat Biden, segons recull Reuters.

Per la seva banda, qualificant Biden com a "vell amic", cosa que igualment ha fet el president dels EUA, Xi ha afirmat que les dues parts han d'augmentar la comunicació i la cooperació per resoldre els nombrosos reptes al qual s'enfronten.

Les tensions entre les dues nacions es van intensificar sota el mandat de l'expresident Donald Trump, període durant el qual es va desencadenar una intensa guerra comercial que només va tenir la seva 'fi' quan va començar la Covid-19. Actualment, els EUA i la Xina discrepen en diferents aspectes clau, com l'origen de la pandèmia de coronavirus, les normes comercials i de competència, l'expansió de l'arsenal nuclear de Pequín i la pressió creixent sobre Taiwan, entre altres assumptes.

Els dos líders han afirmat que seria millor reunir-se en persona, i han fet una crida per augmentar la comunicació.

Noticias relacionadas

contador