ep presidentela generalitat quim torra 20180914231302
GENERALITAT

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha descartat que es retirin les esmenes a la totalitat al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) si el Govern no accedeix a parlar d'una votació sobre el futur polític de Catalunya: "No tramitarem els Pressupostos si no se'ns presenta l'exercici del dret a l'autodeterminació".

"Ja coneixen les nostres condicions", ha assegurat aquest dilluns en una entrevista de Catalunya Ràdio recollida per Europa Press durant la qual ha criticat que el Govern central no ha entrat a negociar els comptes amb els partits independentistes catalans.

"S'han assegut amb nosaltres a explicar-nos els Pressupostos? Nosaltres els hem explicat [els de la Generalitat] durant diverses reunions als comuns. Per què, si no els tenien garantits, porten els Pressupostos a tramitar?", ha qüestionat.

També ha censurat que el Govern espanyol posés com a condició la tramitació dels PGE per continuar dialogant amb el govern català, i ho ha tornat a comparar amb la negociació dels comptes catalans: "Nosaltres no els hem condicionat a seure en una taula".

Torra ha exigit "concreció del relator internacional, dret a l'autodeterminació de Catalunya i la fi de la repressió que ERC va demanar" i que ell comparteix, com ara que no hi hagi detencions com les que es van produir el gener contra persones -entre ells dos alcaldes- que presumptament van bloquejar l'AVE a Girona.

"Que el diàleg del qual hem estat parlant durant mesos aterri i el posem sobre paper", per la qual cosa ha demanat un calendari per avançar en la proposta que l'executiu de Pedro Sánchez tingui per a Catalunya, que diu desconèixer.

"Què vol dir un nou Estatut? Què més competències tindríem? ¿En què consistiria exactament? Demanem aquesta concreció després de mesos de diàleg", tot i que ha rebutjat renunciar a l'autodeterminació.

Noticias relacionadas

contador