le-brexit-a-coute-500-millions-par-semaine-au-royaume-uni

La Comissió Europea ha insistit aquest dilluns en què no renegociarà l'acord de divorci assolit entre el bloc comunitari i el Regne Unit per al Brexit, el "millor" i "únic possible", fins i tot malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) que ha concedit a Londres el dret a frenar el procés de manera unilateral.

"La nostra posició es manté: no renegociarem l'acord que està sobre la taula ara mateix i que va ser aprovat pel Consell europeu el 25 de novembre. Això està molt clar", ha subratllat en una roda de premsa la portaveu de l'Executiu comunitari Mina Andreeva, hores després de conèixer la decisió del tribunal de Luxemburg.

A més, ha remarcat que l'Acord de Sortida és "el millor i l'únic possible", en paraules utilitzades pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que va mantenir aquest diumenge una conversa telefònica amb la primera ministra britànica Theresa May per avaluar els darrers esdeveniments.

La "hipòtesi de treball" de Brussel·les és que "el Regne Unit abandonarà la Unió Europea el 29 de març de 2019"

Andreeva ha evitat entrar en "especulacions" sobre si finalment May utilitzarà aquest dret per aturar el Brexit i les conseqüències que tindria aquesta decisió i ha emfatitzat que la "hipòtesi de treball" de Brussel·les és que "el Regne Unit abandonarà la Unió Europea el 29 de març de 2019". "Més enllà d'això no vaig a especular", ha assenyalat.

Tampoc ha volgut entrar a valorar els diferents escenaris després del vot del Brexit a la Cambra dels Comuns, inicialment previst per a aquest dimarts, encara que la primera ministra britànica ha decidit ajornar-ho, segons la BBC. La portaveu europea ha assegurat, en qualsevol cas, que Brussel·les reaccionarà quan se’n conegui el resultat.

Preguntada pel fet que la decisió de la Justícia europea no ha seguit la tesi de l'Executiu comunitari, que defensava que Londres no tenia dret a aturar el Brexit sense el consentiment de la resta de països de la UE, Andreeva ha valorat que això demostra que la Justícia europea és "independent".

El TJUE ha sentenciat aquest dilluns que el Regne Unit pot revertir el Brexit de manera unilateral i per tant frenar la seva sortida del club comunitari sense el permís dels Vint-i-set, alhora que ha assenyalat que, en aquest cas, Londres seguiria sent part del bloc comunitari amb les mateixes condicions que té a l'actualitat.

El tribunal de Luxemburg ha argumentat en la seva sentència, sobre la qual no hi ha recurs, que la decisió unilateral de revocar el Brexit reflectiria "una decisió sobirana" i que seria "inconsistent" amb els Tractats de la UE el fet de "forçar" la seva sortida del projecte comunitari si Londres comuniqués la seva intenció de frenar el Brexit.

Noticias relacionadas

contador