ep el presidente del gobierno en funciones pedro sanchez interviene en el acto politico de la fiesta
David Zorrakino - Europa Press

El cap de l'executiu en funcions, Pedro Sánchez, ha anunciat que aquest cap de setmana proposarà a la resta de partits polítics un pla per "vèncer el bloqueig" polític, que consisteix en què es comprometin amb la formació d'un nou govern al mes de desembre.

En una entrevista a Telecinco, Sánchez ha proposat suspendre les vacances parlamentàries perquè els mesos de desembre i gener siguin hàbils en les Corts amb l'objectiu que el nou govern pugui presentar un sostre de despesa "a principis de gener", com a pas previ per comptar amb uns nous pressupostos aprovats "com més aviat millor".

En aquest pla que revelarà diumenge inclourà una proposta de dates, continguts i polítiques per a la governabilitat del país, si bé, ha deixat clar que el seu "ideal" és poder liderar un govern progressista, que compti amb "certa estabilitat" per poder aprovar uns nous pressupostos i dotat de "coherència" interna per poder actuar. Tot i que ha demanat als espanyols que el proper 10 de novembre donin al PSOE una majoria més àmplia, ha recordat que abans del 28 d'abril va ser capaç de governar amb només 84 diputats i va poder tirar endavant mesures com la pujada del Salari Mínim Interprofessional.

Ha recordat que el PSOE va ser capaç de governar amb 84 diputats i tirar endavant mesures com la pujada del Salari Mínim

Sánchez ha reconegut que en el moment en què Unides Podem va frustrar la seva investidura el juliol passat va ser conscient que les seves possibilitats de ser escollit de nou president del govern es van posar "costa amunt". El líder socialista ha assegurat no haver dit "mai que no a compartir el poder", però ha considerat que el líder de Podem, Pablo Iglesias, té una forma "curiosa de buscar aliats" dient només coses "negatives" del PSOE i votant fins a quatre ocasions en contra d'un govern progressista.

LES CONDICIONS PER A UNA COALICIÓ

Segons Sánchez, les premisses que han de complir-se perquè un govern de coalició es faci realitat són que aquest executiu "funcioni", que no es paralitzi per les seves pròpies contradiccions i que compti amb certa estabilitat, cosa que passa per no dependre dels partits independentistes.

Ha admès que li agradaria que les formacions polítiques a Espanya es comportessin com a Portugal, on el Partit Socialista ha tornat a guanyar les eleccions i, davant l'absència d'una majoria alternativa que no passi pels socialistes, els partits tant a esquerra com a dreta, amb l'única excepció de la ultradreta, estan disposats a negociar per permetre la formació d'un nou govern.

Això sí, Sánchez ha tornat a titllar de "ciència ficció" la possibilitat d'aconseguir un acord amb Ciutadans, un partit que, segons ell, va trencar amb el PSOE després de les eleccions andaluses del 2 de desembre, quan va decidir unir-se al PP i Vox per fer fora els socialistes de la Junta sota l'argument de la necessària regeneració que després no va complir en la Comunitat de Madrid, Múrcia o Castella i Lleó.

Pel que fa a Catalunya, ha dit desconèixer quan es publicarà la sentència del Procés i ha demanat a l'oposició estar "darrere del govern" quan arribi el moment de gestionar la resposta de l'independentisme a aquesta decisió judicial. Sánchez ha aclarit que el seu govern preveu "tots els escenaris", està complint amb el seu deure de "prevenció" d'altercats per la qual cosa està comptant amb una cooperació tècnica "molt positiva" amb els Mossos d'Esquadra que confia que seguirà sent així les properes setmanes.

Noticias relacionadas

contador