ep el lider de ciudadanos albert rivera durante una rueda de prensa en el congreso
RICARDO RUBIO / EUROPA PRESS - Archivo

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha anunciat aquest dilluns que va a li proposarà una reunió aquesta tarda al PP amb l'objectiu de pactar una "solució d'Estat" que eviti la repetició de les eleccions el 10 de novembre. "Nosaltres, Cs i PP estem disposats a posar sobre la taula una solució d'estat, però Sánchez ha de comprometre's amb Espanya i amb els ciutadans espanyols", ha dit Rivera.

En roda de premsa, Rivera ha exposat les condicions que li imposaria a Sánchez a canvi d'afavorir la seva investidura, entre elles que es comprometi a no indultar els presos del 'Procés' si són condemnats i a formar una taula per parlar de l'aplicació del 155 a Catalunya si no s'acata la sentència del 'Procés'.

Altres de les condicions plantejades per Rivera per dissenyar una nova política econòmica sense pujades d'impostos i "recuperar Navarra per a Espanya". "Volem demanar al senyor Sánchez un compromís amb Espanya i amb l'economia espanyola", ha dit el líder de la formació taronja.

El líder de Ciutadans s'havia negat en rodó a donar suport a la presidència del líder del PSOE al primer intent de juliol, però temor d'una repetició electoral i els mals resultats que els auguren les enquestes han desencadenat aquest canvi de terç en les files de la formació liberal. El 'no' a Sánchez va desencadenar una crisi interna al partit que va portar a sonades dimissions com la de l'eurodiputat Javier Nart.

Pel que fa als populars, fonts coneixedores havien avançat a Bolsamanía que es plantejaven acostar postures amb el PSOE després d'unes hipotètiques noves eleccions i que el partit liderat per Casado sospesava una abstenció després d'aquesta repetició dels comicis. El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha insistit en una entrevista a ABC en què el lògic seria que Sánchez oferís al PP una coalició o un pacte de legislatura, però el líder dels populars li ha replicat que el cap del Executiu en funcions, Pedro Sánchez, va ser el que "va decidir donar el cop de porta" perquè "mai ha volgut el suport del Partit Popular".

"EL DE NAVARRA ÉS MOLT LLEIG"

La resposta socialista és prudent. Fonts del partit es mostren cautes en les seves valoracions inicials i consideren que "en la situació que estem cal contemplar totes les propostes que ens permetin tenir un govern". Queden poques hores i caldrà veure com evolucionen els esdeveniments, però la posició inicial és de "no acceptar les propostes", assenyalen.

"No només perquè hi ha una part del nostre electorat que ens diu clarament que 'amb Rivera No'", prossegueixen les mateixes fonts. Acceptar algunes de les condicions, per exemple el no increment d'impostos, "repercutiria en algunes de les nostres propostes socials", elaboren des del partit. La segona, que fa referència a un futur 155, "hauria d'estar condicionada a l'incompliment flagrant de la legalitat", puntualitzen, "i el del govern de Navarra és molt lleig, perquè seria com un canvi de cromos (un govern per un altre) que no hauria d'acceptar-se", arrodoneixen.

"Sorprèn que Rivera hagi passat de no voler reunir-se amb Sánchez i repetir que amb els seus vots no hi hauria investidura, a fer una proposta d'abstenció amb tres condicions que són difícils d'acceptar per part del PSOE", comenta el diputat del PSC, Raúl Moreno, a aquest mitjà.

Noticias relacionadas

contador