• Diu que si l'executiu central actua i amplia el 155, "comptarà amb el suport de Cs"
rajoy rivera reunion catalu a22

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, s'ha reunit aquest dijous amb el president del Govern, Mariano Rajoy, a La Moncloa per parlar de la situació de Catalunya, i ha aprofitat per demanar al cap de l'Executiu que estengui l'aplicació de l'article 155 de la Constitució en quatre àmbits. El que demana la formació taronja és que se segueixin controlant les finances públiques i s'actuï també en TV3, que es garanteixi que la cúpula dels Mossos compleix la legalitat i que es prohibeixi la reobertura de les ambaixades de Catalunya a l'estranger.

Mariano Rajoy ha confirmat que l'aplicació de l'article 155 s’aixecarà quant hi hagi un nou Govern

Durant la roda de premsa després de la reunió, Rivera ha insistit en la idea que ha estat defensant durant els últims dies: que el Govern estengui el 155 fins i tot després que es formi el nou Govern de la Generalitat. Rajoy ha dit en diverses ocasions que l'aplicació de l'article de la Constitució s'aixecaria quant hi hagués un nou govern regional, però Ciutadans exigeix ​​que el control es mantingui, almenys, en quatre coses.

"Cal assegurar amb l'extensió del 155 una sèrie de matèries", ha dit Rivera. En primer lloc, ha assenyalat que és fonamental "controlar de forma efectiva les finances de la Generalitat" perquè no es torni a destinar diners públics al procés separatista. "Simplement amb el FLA no és suficient, cal fer el dels últims mesos però fins i tot millor", ha remarcat el líder de Cs, que ha insistit que els diners públics s'ha de destinar als serveis públics i a la defensa dels drets dels catalans.

També creu que el Govern ha de posar especial interès en garantir la seguretat ciutadana. "Els Mossos són una força de seguretat de l'Estat, no poden anar contra l'Estat", que és el que va passar fa uns mesos, ha insistit Rivera. Segons la seva opinió, "va ser sensat que amb el 155 els Mossos estiguessin al servei de la democràcia espanyola, i ara és fonamental que la direcció, la cúpula policial dels Mossos, estigui compromesa amb la Constitució. No podem tornar-hi", ha afirmat.

El líder de la formació taronja veu fonamental també que els mitjans de comunicació públics "treballin per informar, no per desinformar i fer propaganda a l'independentisme amb diners públics", que és el que, diu, ha passat a TV3. "No té sentit que una tele de l'Estat vagi contra l'Estat, com hem vist. Hi ha d'haver un control, una supervisió dels mitjans públics", ha remarcat. I ha demanat també a Rajoy que "no es posi en marxa la xarxa d'ambaixades per a la propaganda institucional" dels independentistes. "El 155 ha servit per desmantellar aquesta xarxa, i el que no té sentit és que es torni a posar en marxa", ha considerat Rivera.

RAJOY TÉ TOT EL SUPORT DE CS

Rivera ha insistit que el 155 ha de "garantir els drets i llibertats dels ciutadans", així com "l'estabilitat política a Catalunya". "En aquest moment, amb un president racista -en referència a Quim Torra-, que odia els catalans que se senten espanyols i la resta d'espanyols, no és moment de contemplacions, sinó d'actuar de manera efectiva, clara i serena", ha assenyalat el líder de Ciutadans, que ha assegurat que si el Govern "decideix actuar" i ampliar l'aplicació de l'article constitucional "té tot el suport de Ciutadans". I així l'hi ha traslladat a Rajoy. "Li demanem estendre el 155, i comptarà amb nosaltres per fer-ho", ha remarcat.

"És la nostra obligació protegir els catalans que volen seguir sent espanyols. El que no seria legítim és no fer res, o mirar a una altra banda", ha dit Rivera també, que ha aprofitat la seva trobada amb el cap de l'Executiu per demanar-li que el PP doni suport a la proposta presentada per Cs per reformar la Llei Electoral (LOREG) i que els pròfugs de la Justícia no es puguin presentar a les eleccions. "He demanat a Rajoy que li doni suport", ha confirmat el president de Ciutadans, que confia que el PSOE també s’hi sumi i voti a favor d'aquesta reforma.

Aquesta reforma, presentada el passat mes de febrer al Congrés, té objectiu que persones com Carles Puigdemont no puguin ser elegibles en unes eleccions. "S'imaginen que Puigdemont pogués tornar a ser candidat? Em sembla un ridícul inassumible", ha dit Rivera, que ha insistit que amb aquest nou article els que han donat un cop a la democràcia "no podran cobrar sous públics", com fan ara mateix Puigdemot i l'exconseller Toni Comín.

Així mateix, ha aprofitat per anunciar que el seu partit "demanarà al Parlament que se'ls retiri aquest sou als que mai aniran a un ple. Els diem que no sortirà gratis, ni tan sols s’emportaran els nostres diners i no podran ser candidats si PP i PSOE donen suport a la nostra proposta", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador